Κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής τέθηκαν τα μείζονα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας όπως τα έχουμε προσδιορίσει και αναδείξει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις μας (κινητοποίηση Πάτρας 14/12/2022).
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ: Οι μισθοί μας είναι χαμηλότατοι. Πληρωνόμαστε με το μισθολόγιο του 2015 (Ν. 4354/2015) που πάγωσε την μισθολογική εξέλιξη για δύο χρόνια άνοιξε την ψαλίδα των εισαγωγικών κλιμακίων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με την ΔΕ και την ΥΕ κατηγορία και η μισθολογική προαγωγή στα κλιμάκια για τους ΔΕ και ΥΕ είναι ανά τρία έτη εν αντιθέσει με τις ΠΕ και ΤΕ κατηγορίες που είναι ανά δύο έτη.
Αυτά συντέλεσαν οι μισθοί των Υγειονομικών της ΥΕ και ΔΕ κατηγορίας σε πολλές περιπτώσεις να είναι χαμηλότεροι από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς στο Δημόσιο 12 λόγω περικοπής Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας). Η ακρίβεια στα ύψη.
Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας παραμένει παγωμένο παρά τις προσπάθειες που κάνουμε για γενναία αύξηση και επέκταση σε άλλες ειδικότητες.
Η Πανθομολογούμενη δίκαια ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα δεν νομοθετείται παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής «ΜΠΕΧΡΑΚΗ».
Έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα της 2Κ με βάση την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την ειδική μοριοδότηση.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα Νομοθετική ρύθμιση κατοχύρωσης της εργασίας όσων συναδέλφων έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται με την ειδική μοριοδότηση αλλά βρίσκονται εκτός των νέων πινάκων επιτυχόντων.
Προκύπτουν ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινίσουμε για την κατοχύρωση της εργασίας των συναδέλφων σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει για άλλη μία φορά την αναγκαιότητα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με συμφωνία όλων των κομμάτων για να ξεπερασθούν τυχόν συνταγματικά κωλύματα.
Ανανεώνονται οι συμβάσεις για ένα χρόνο των 3.200 συναδέλφων που απέμειναν και υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ. μέσω του ΟΑΕΔ, χωρίς όμως να δικαιούνται τη μισθολογική ωρίμανση και άλλες παροχές που δικαιούνται οι υπόλοιποι μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
Έγιναν συναντήσεις εκπροσώπων των συναδέλφων, παρουσία της ΠΟΕΔΗΝ, με το Υπουργείο Εργασίας, τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Τα τραγικά συμβάντα στις Μ.Κ.Ο. Προνοιακές Μονάδες ανέδειξαν την αναγκαιότητα ενίσχυσης με προσωπικό των Δημόσιων Προνοιακών Μονάδων.
Αντί λοιπόν προσλήψεων έχουμε απολύσεις 120 Επικουρικών που δεν είναι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και άλλες Μονάδες του Ε.Σ.Υ. ανανεώθηκαν οι συμβάσεις και αντιμετωπίζονται ως επικουρικό προσωπικό.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Πρόνοια για ανανέωση των συμβάσεων.
Διορθώθηκε το καθηκοντολόγιο του ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού με βάση τις προτάσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Διεκδικούμε Ενιαίο Κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού με διακριτά όρια για κάθε κατηγορία. Αντιστοίχιση των πτυχίων ΠΕ και ΤΕ, διέξοδος του ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι Συμβάσεις ΣΟΧ ανανεώθηκαν για έξι μήνες. Θα πρέπει τα Σωματεία μέλη με παρεμβάσεις να μην επιτρέπουν στις Διοικήσεις να ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για εργολάβους που στοιχίζουν περισσότερο και προσφέρουν δυσμενείς συνθήκες εργασίας.
Διεκδικούμε τη δυνατότητα σύναψης νέων ΣΟΧ από τα Νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση.
Οι συνάδελφοι σε αναστολή επέστρεψαν χάριν των παρεμβάσεων της ΠΟΕΔΗΝ και την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που η ΠΟΕΔΗΝ προσέφυγε. Απομένει η πληρωμή των μισθών από 14/04/2022 έως 31/12/2022.
Έχουμε αναδείξει την αντίθεσή μας στην εφαρμογή του Νόμου που κατήργησε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το Ε.Σ.Υ.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις συγχωνεύσεις καταργήσεις Νοσοκομειακών Μονάδων.
Διεκδικούμε δυναμικά επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των άλλων Μονάδων του Ε.Σ.Υ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Πανελλαδική Κινητοποίηση την Τετάρτη 22/02/2023 με Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία στο Υπουργείο Υγείας.
Προκηρύσσουμε:
Στάση Εργασίας για την Αττική 8-3
24ωρη Απεργία για την Περιφέρεια.
Η ΠΟΕΔΗΝ θα διευκολύνει με την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς με πούλμαν τη συμμετοχή στην Πανελλαδική Συγκέντρωση.
Για τα Σωματεία της Περιφέρειας που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Συγκέντρωση, λόγω απόστασης, τοπικές μορφές δράσης την ημέρα της 24ωρης απεργίας.
Τοπικές μορφές δράσης την Δευτέρα 20/02/2023 και Τρίτη 21/02/2023 κατά τόπους στα Νοσοκομεία που θα αποφασίσουν τα Σωματεία Μέλη για την προετοιμασία της κινητοποίησης 22/01/2023.
Κάλυψη όλων των Κινητοποιήσεων που θα αποφασίσουν τα Σωματεία Μέλη το επόμενο χρονικό διάστημα. Εξουσιοδότηση Εκτελεστικής Επιτροπής.
Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου Πέμπτη 23/02/2023.