Κλείνει αύριο το Τμήμα Βραχυθεραπείας στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα επειδή κλάταρε το μηχάνημα ακτινοβολίας για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας

Από το 2016, επί Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη φώναζαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για την ανάγκη να αντικατασταθεί το μηχάνημα ακτινοβολίας, για ανεγχείρητους καρκίνους στον τράχηλο, διότι είχε ουσιαστικά τεθεί εκτός ορίου ζωής, δηλαδή, λειτουργίας του. Με διάφορες αλχημείες και απανωτά serviceλόγω έλλειψης ανταλλακτικών, παρατάθηκε η λειτουργία του για οκτώ χρόνια. Με τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να σφυρίζουν αδιάφορα όλο αυτό το διάστημα. Έτσι, φτάσαμε στο τέλος!

Από την Παρασκευή 5 Απριλίου κατεβαίνει ο διακόπτης λειτουργίας και το μηχάνημα ακτινοβολίας πάει για ανακύκλωση. Με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των περίπου 100 γυναίκες που έκαναν έως τώρα τις ακτινοβολίες τους στο Αλεξάνδρα. Προφανώς και θα μπουν σε λίστα αναμονής είτε στον Άγιο Σάββα είτε το Αττικό. Με επιβάρυνση της κατάστασής τους, διότι όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η απώλεια μίας ή, δύο ακτινοβολιών. Κι εδώ μιλάμε για 100 γυναίκες, με καρκίνο στον τράχηλο, μέσα στη μήτρα τους.  

Σε μία εποχή, που όλη η κοινωνία συγκλονίζεται από τη γυναικοκτονία της Κυριακής, άλλες 100 γυναίκες κινδυνεύουν άμεσα επειδή κάποιοι δεν είχαν την ευαισθησία να αντικαταστήσουν έγκαιρα ένα μηχάνημα, το οποίο ο ελληνικός λαός έχει ήδη χρυσοπληρώσει.

Το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα κοστίζει 320.000 ευρώ. Για τόσα χρήματα να κινδυνεύουν τουλάχιστον 100 γυναίκες; Κρίμα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως φέρεται να ήταν ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε άμεσα και ενέταξε το μηχάνημα στο  ταμείο Ανάκαμψης.

Όμως με τις χρονοβόρες διαδικασίες αναμένεται να τοποθετηθεί  στο νοσοκομείο στη καλύτερη περίπτωση τέλους του έτους.

Τι θα γίνουν έως τότε οι 100 γυναίκες; Πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν; Ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με το ψηφιακό αγγειόγραφο επεμβατικής καρδιολογίας, που εξυπηρετεί οξέα καρδιολογικά περιστατικά. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, σώζεται κάπως η κατάσταση, διότι το νοσοκομείο διαθέτει και δεύτερο μηχάνημα  σε καλή κατάσταση, παρότι είναι… εκτός ορίων ζωής. Χάρη στις προσπάθειες της διευθύντριας γιατρού του τμήματος, ωστόσο, μπορεί ακόμη για λίγο καιρό να συντηρηθεί. Ο υπουργός Υγείας ενήργησε και το ενέταξε και αυτό  στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οπότε ελπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς, να αντέξει μέχρι την εγκατάσταση του καινούργιου.  Όμως πρέπει… χθες να βρεθεί λύση για το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα που ακτινοβολεί το  καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.