Κολλαγόνο: Ποια τα ωφέλη για την υγεία

Τα τελευταία χρόνια το κολλαγόνο έχει γίνει γνωστό για τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει για την υγεία μας. Για τον λόγο αυτό το συναντάμε σε τροφές, σε κρέμες προσώπου και σε πολλά αλλά είδη.

Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη άφθονη στον οργανισμό που βοηθά στη σύσφιξη των τενόντων, των συνδέσμων και του δέρματος.

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει κολλαγόνο, μπορούμε όμως να το πάρουμε από συμπληρώματα και τρόφιμα, όπως ο ζωμός από οστά.

Μια από τις τελευταίες τάσεις είναι η προσθήκη σκόνης πρωτεΐνης κολλαγόνου σε τροφές και ροφήματα.

Τα ωφέλη του κολλαγόνου στον οργανισμό μας είναι τα εξής:

Διατηρεί τη συνεκτικότητα του σώματος: Το κολλαγόνο ορίζεται από τους ειδικούς ως ινώδης πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα, τα δόντια, τα οστά, τους χόνδρους, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νύχια, τα μαλλιά και τους τένοντες. Είναι επίσης μια δομική πρωτεΐνη που ευθύνεται για τη διατήρηση της συνεκτικότητας του σώματος. Σκεφτείτε το σαν μια κόλλα που κρατά ενωμένα όλα τα μέρη του σώματος.

Υποστηρίζει τα συστήματα του οργανισμού: Τα πολυπεπτίδια κολλαγόνου προσδένονται στους υδατάνθρακες, μια σημαντική διαδικασία που ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή γλυκοπρωτεϊνών. Οι γλυκοπρωτεΐνες είναι επιφορτισμένες με την υποστήριξη των διαφόρων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος, όπως του αναπαραγωγικού, του πεπτικού και του ανοσοποιητικού.

Διατηρεί την ευλυγισία των συνδέσμων: Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα χάνει φυσικά το κολλαγόνο του. Με δεδομένο ότι το κολλαγόνο, καθώς και άλλες βασικές πρωτεΐνες, περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα, όπως η γλυκίνη, είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ευλυγισίας των συνδέσμων. Επιπλέον, προλαμβάνει την εξασθένιση των μυών, τις ρυτίδες, τους πόνους των αρθρώσεων και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

Προστατεύει από τo κάπνισμα και τον ήλιο: Το σώμα μας παράγει φυσικά κολλαγόνο, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή του μειώνεται. Χωρίς αρκετό κολλαγόνο στο σώμα, κινδυνεύουμε περισσότερο από παθήσεις που σχετίζονται με κακή διατροφή. Επιπλέον, το σώμα μας καταβολίζει το παραγόμενο κολλαγόνο που μας παρέχει κάποιου είδους προστασία από επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Διατηρεί υγιή την επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια: Τα επαρκή επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα διατηρούν την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, των οστών, των δοντιών, των τενόντων, του συνδετικού ιστού και των χόνδρων.