Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο επικίνδυνο είναι το ποτό

Η κολπική μαρμαρυγή είναι πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος της καρδιάς. Σε κανονικούς ρυθμούς, το αίμα εξαπλώνεται ομαλά όπως ένα βότσαλο όταν το ρίχνουμε στην θάλασσα. Στην κολπική μαρμαρυγή, τα δύο επάνω τμήματα της καρδίας που λέγονται κόλποι, εμφανίζουν γρήγορα και ακανόνιστα ηλεκτρικά κύματα σαν να πετάμε πολλά βότσαλα τυχαία σε μία λίμνη. Το αποτέλεσμα από αυτά είναι η καρδιά χτυπάει γρήγορα και ακανόνιστα, η καρδιά να μην λειτουργεί όπως πρέπει και το αίμα να λιμνάζει στους κόλπους και έτσι υπάρχει η περίπτωση να πήξει δημιουργώντας θρόμβους.

Σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας, ακόμα και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την καρδιά.

Στην έρευνα συμετείχαν 108.000 άνθρωποι και όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, ακόμη και όσοι πίνουν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγή.

Πιο συγκεκριμένα,  ένα ποτό την ημέρα, συνδέθηκε με αύξηση κατά 16% του κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή σε 14 χρόνια. Επίσης αποδείχθηκε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα ποτά ημερησίως αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 47% έναντι όσων δεν έπιναν καθόλου.

«Το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα ωφελεί την καρδιά», σύμφωνα με την καθηγήτρια Renate Schnabel, δεν θα πρέπει πιθανώς να προτείνεται χωρίς να εξεταστεί η ισορροπία μεταξύ κινδύνου και πιθανού οφέλους για όλες τις παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, περιλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής.

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal