Κορωνοϊός: Αλλάζουν τα δεδομένα και «παγώνει» το lockdown για ανεμβολίαστους – Ποια μέτρα εξετάζονται

Αλλαγή δεδομένων βλέπουμε από την κυβέρνηση όσον αφορά την νέα δέσμη μέτρων που ετοιμάζει να δώσει στη δημοσιότητα με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού και την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Με τους εμβολιασμούς να αυξάνονται καθημερινά, η κυβέρνηση σκέφτεται πως ένα «αυστριακού μοντέλου» lockdown δεν θα βοηθούσε να πεισθούν ακόμα περισσότεροι να πραγματοποιήσουν την πρώτη, αλλά και την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μάλιστα στου Μαξίμου από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί περίπου 300.000 ραντεβού για εμβολιασμό, κάτι που αφήνει τους πάντες να θεωρούν πως ως τα τέλη του μήνα ή τις αρχές Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 7.000.000 εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα.

Όλα δείχνουν σύνδεση του Green Pass με την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να συμφωνεί πιο πολύ με το «γαλλικό μοντέλο», θέλοντας να συνδέσει το Πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ισχύ του με την τρίτη δόση του εμβολίου, μέτρο που έχει συζητηθεί και στην Ευρώπη και θεωρείται θέμα χρόνο να υπάρξει κεντρική απόφαση, κάτι που πιθανά να συμβεί στην στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στα τέλη Νοεμβρίου.

Όταν παρθεί απόφαση στην Ευρώπη κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου, με τους πολίτες άνω των 60 ετών να πρέπει να κάνουν την τρίτη, αναμνηστική, δόση του εμβολίου, ώστε να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους, αλλά και να μπορούν να ταξιδέψουν εντός Ευρώπης.

Καμία σκέψη για υποχρεωτικότητα τους εμβολιασμού άνω των 60

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει κάθετα την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των άνω των 60 ετών, με στόχο απλά την παρότρυνσή τους για να κάνουν την πρώτη δόση, εκτιμώντας πως η έκρηξη της πανδημίας και η δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία θα σημάνει το «καμπανάκι» σε όσους έχουν επιφυλάξεις.

«Υποχρεωτικότητα με την έννοια κάποιων κυρώσεων όπως για παράδειγμα αυτές που είχαμε στους υγειονομικούς, δεν υπάρχει. Από κει και πέρα ανάλογα και με τις εισηγήσεις που θα μας κάνουν οι ειδικοί, είμαστε εδώ να δούμε τι περισσότερο πρέπει να γίνει» τόνισε ο Γ. Οικονόμου στην εκπομπή Live News, στο Mega.

Κλιμακωτό ωράριο ξανά στο Δημόσιο

Παράλληλα οι Επιστήμονες συνεδριάζουν εκ νέου με στόχο να φτάσουν στις εισηγήσεις που θα κάνουν στην κυβέρνηση με στόχο την αναχαίτηση της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με όσα βγαίνουν το μόνο μέτρο που συζητά το Μέγαρο Μαξίμου είναι είναι το κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο, με εφαρμογή πιθανότητα ως το τέλος της εβδομάδας.