Κορωνοϊός: Αλλαγές στα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση από τη Δευτέρα – Αυτή είναι η απόφαση

Επιστροφή σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα, μετά την επέλαση της Όμικρον, σηματοδοτεί η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου καθώς από τη Δευτέρα τα ξημερώματα απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης και επιτρέπεται και πάλι η μουσική σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση των ειδικών, αποφασίστηκε να επανέλθει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ την ίδια ώρα απελευθερώνεται το ωράριο. Ωστόσο, στα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση

Συνεχίζει η εστίαση να παραμένει προνόμιο μόνο των εμβολιασμένων ή νοσήσαντων με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.
  • Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα(χειρουργική και υφασμάτινη).

Προνόμιο των εμβολιασμένων και των νοσήσαντων συνεχίζει να παραμένει και η διασκέδαση με τις εξής προϋποθέσεις

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
  • Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
  • Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.
  • Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Μπορεί να απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των συγκεκριμένων μαγαζιών, τα οποία κλείνουν τα μεσάνυχτα εδώ και μερικές εβδομάδες. Ωστόσο η διασκέδαση παραμένει μόνο για καθιστούς.

Παράλληλα, τα μέτρα για τα γήπεδα παραμένουν και συγκεκριμένα παραμένει ο περιορισμός του 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές, ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται να επανεξεταστεί σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, την επόμενη εβδομάδα.