Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 70% οι νέοι ασθενείς

Καθώς το τέταρτο επιδημικό κύμα σαρώνει τη χώρα μας, εντείνεται η αγωνία όλων να υψωθεί εγκαίρως το τείχος ανοσίας για την προστασία της υγείας μας, αλλά και της οικονομίας από τον ολοένα πιο απειλητικό λόγω των μεταλλάξεων, ιδίως της «Δέλτα». Τα νοσοκομεία βρίσκονται και πάλι σε ετοιμότητα, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων -ημερησίως κυμαίνονταν την περασμένη εβδομάδα στα 3.000- θα υπερδιπλασιάσει και τις εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19 ως το τέλος του μήνα, που θα ξεπεράσουν τις 250 ημερησίως.

Περίπου 4,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν θωρακιστεί πλήρως κατά της λοίμωξης COVID-19 και περί τα 1,4 εκατομμύρια αναμένουν τον εμβολιασμό τους με την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Στο σύνολο οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια.
«Πάνω από όλα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το εργαλείο του εμβολιασμού, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον μας. Να προσθέσουμε τη δική μας προσπάθεια σε αυτή των πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας που έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. Αυτό θα αναχαιτίσει τις εξάρσεις και τις μεταλλάξεις του ιού και θα μας οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μάλιστα, ο κίνδυνος που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, εξηγώντας έτσι τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των επιστημόνων για άμεσο εμβολιασμό και την εκστρατεία «Πειθώ» που υλοποιεί η κυβέρνηση, με ενημερωτικές καμπάνιες και στοχευμένες δράσεις, καθώς και με εφαρμογή ενισχυμένου ελέγχου (testing) των ανεμβολίαστων πολιτών, ιδίως στις μετακινήσεις και στην εργασία τους, όπως π.χ. τουρισμός, ακτοπλοΐα.

Η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα πενταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Όπως είπε η κα Παγώνη την Παρασκευή στο OPEN, «Οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορά κυρίως ανεμβολίαστους. Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν βλέπει ηλικίες», υπογράμμισε η κ. Παγώνη, καθώς οι ασθενείς είναι από 27 έως 85 και 90 ετών.
«Εαν συνεχίζουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο», προειδοποίησε και τόνισε πως η κατάσταση αρχίσει να δυσκολεύει. «Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω που θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν θα αποφύγουμε την τρίτη δόση του εμβολιασμού, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με εμβόλιο mRNA.

Η συζήτηση αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι με τις πληροφορίες να λένε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Άλλωστε, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου «έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την τρίτη δόση και το σε ποιους θα εισηγηθούμε να κάνουν την τρίτη δόση». Η κ. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως «το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη, είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση όπως έχουν οι γιατροί»

Τι σχεδιάζουν ειδικοί και κυβέρνηση για το Φθινόπωρο και την πιθανή 3η δόση εμβολίου
Ήδη σχεδιάζεται το επόμενο βήμα τι θα γίνει δηλαδή στην περίπτωση που θα πρέπει ολόκληρη η Ευρώπη να εμβολιασθεί με τρίτη δόση. Κάτι που εξάλλου σχεδιάζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι αυτό και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε δηλώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες δόσεις με εμβόλια για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. από Σεπτέμβριο. Η μετάλλαξη Δέλτα που θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη από όλες τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβέρνησης και ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την έγκριση χρήσης του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών συνέστησε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.Εκτιμάται ότι έτσι δρομολογείται το να γίνει το δεύτερο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που εγκρίνεται για χορήγηση σε εφήβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση του εμβολίου, με την επωνυμία Spikevax, θα είναι η ίδια σε παιδιά από 12 έως 17 ετών όπως και σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).