Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ

Άνευ προηγουμένου είναι η διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια καθώς η χώρα μετρά περισσότερα από 95.000 νέα κρούσματα από την αρχή της εβδομάδας, με τα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων να καταρρίπτονται μέρα με την ημέρα.

Από την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 95.349 νέα κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον να θεωρείται κι επίσημα «κυρίαρχη», ιδίως στις ηλικίες 18 έως 34 ετών. Χωρίς αμφιβολία πλέον, πρόκειται για μια παραλλαγή του κορωνοϊού με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα, που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα από οποιαδήποτε άλλη και, ως έναν βαθμό, ξεφεύγει από την ανοσιακή προστασία των εμβολίων ή της νόσησης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας από «Όμικρον» ναι μεν μειώνεται, με τα πρώτα στοιχεία να καταδεικνύουν ήπια νόσηση, ωστόσο η υπερμεταδοτικότητα οξύνει τις ανησυχίες για κατάρρευση του συστήματος υγείας που τους τελευταίους δύο μήνες βρίσκεται στο «κόκκινο».

Παρά την μικρή αποκλιμάκωση που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες τρεις βδομάδες, σχεδόν 4.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των νοσοκομείων, ανέρχεται σε 53% στις απλές κλίνες και στο 88% στις ΜΕΘ-Covid, με πληρότητα 91% στην Αττική και 96% στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα κρούσματα της «Όμικρον» και τα άτομα που καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω αυτής, είναι κάτω από 40 ετών, έτσι δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα συμβεί όταν αρχίσει να μολύνει τους ηλικιωμένους και ευάλωτους.

Στην Ελλάδα περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ ακόμα 100.000 ενήλικες παρ’ όλο που έχουν συμπληρώσει περισσότερους από έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση.