Κορωνοϊός: Γιατί απαιτείται επανέκδοση του πιστοποιητικού νόσησης

Σε επανέκδοση του πιστοποιητικού ανάρρωσης μέσω της πλατφόρμας gov.gr θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι έχουν περάσει κορονοϊό, μετά την κυβερνητική απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου ισχύος τους. Κι αυτό μάλιστα, ενώ αναμένεται από τις αρχές καλοκαιριού να ανασταλεί η διαδικασία επίδειξής τους για την είσοδο σε δημόσιους χώρους.

Η επανέκδοση του πιστοποιητικού νόσησης (ή ανάρρωσης) απαιτείται μετά την απόφαση για αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, η οποία επιβλήθηκε με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι το πιστοποιητικό νόσησης ή ανάρρωσης, το οποίο είχε διάρκεια τριών μηνών πλέον διαρκεί έξι μήνες, ενώ το ίδιο συνέβη και με την λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που επεκτάθηκε από τους έξι στους εννέα μήνες.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ευθυγράμμιση με τις ημερομηνίες λήξης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου και της έλευσης τουριστών στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω του gov.gr  να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να εκδοθεί με νέα ημερομηνία λήξης και να το αποθηκεύσουν στη συνέχεια είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι (covid free wallet) του κινητού τους τηλεφώνου, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους.

Να υπενθυμίσουμε πως η έκδοση του πιστοποιητικού ανάρρωσης (νόσησης) γίνεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο.

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test).

Επιπλέον, στην ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.