Κορωνοϊός: Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ στην Αττική

Μόλις 14 διαθέσιμες ΜΕΘ κορωνοϊού υπήρχαν χθες στην Αττική και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία ΚΑΤ, “Σωτηρία”, “Ευαγγελισμός” και “Αττικόν”.

Έντονη είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της Αττικής αυτή τη στιγμή, καθώς βρέθηκαν να νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς κορωνοϊού εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Η πίεση αυτή αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόλις χθες έγιναν 172 εισαγωγές ασθενών με CoViD-19 σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.Στο “Γ. Γεννηματάς”, που εφημέρευε χθες, έγιναν 58 εισαγωγές ασθενών με CoViD-19 και οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται συνολικά σε 130.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι τουλάχιστον 23, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται σε αναμονή, ενόψει επιβεβαίωσης θετικότητας στον ιό, ενώ άλλοι περιμένουν να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε χθες το βράδυ πως 84 διασωληνωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ, χωρίς να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για ασθενείς με ή χωρίς CoViD.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο “Αμαλία Φλέμιγκ” νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε θάλαμο μία 62χρονη γυναίκα, καθώς το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ. Το “Αμαλία Φλέμιγκ” είναι νοσοκομείο CoViD, στο οποίο νοσηλεύονται 125 ασθενείς.

Επιπλέον, άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο “Γ. Γεννηματάς” και άλλοι δύο ασθενείς στο “Θριάσιο“.

Στο “Ασκληπιείο” της Βούλας νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ δύο διασωληνωμένοι, για τους οποίους βρέθηκαν κλίνες σε εντατική μονάδα.

Το παράδοξο είναι πως υπάρχουν κάποιες λίγες διαθέσιμες ΜΕΘ, αλλά οι ασθενείς δεν μεταφέρονται άμεσα σε αυτές, προφανώς λόγω καθυστέρησης στην έκδοση των αποτελεσμάτων του τεστ για κορωνοϊό.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως πολλά από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας δεν διαθέτουν μοριακούς αναλυτές και καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η πληρότητα των ΜΕΘ CoViD της Αττικής ήταν, ανά νοσοκομείο, η εξής:

  • ΚΑΤ: 25 ασθενείς στις 48 διαθέσιμες κλίνες. Το απόγευμα, διατέθηκαν άλλες 20 κλίνες, με μετατροπή γενικής ΜΕΘ σε ΜΕΘ CoViD.
  • Σισμανόγλειο“: 14 ασθενείς στις 14 διαθέσιμες κλίνες.
  • Αγία Όλγα“: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες.
  • Γ. Γεννηματάς“: 16 ασθενείς στις 16 κλίνες.
  • Ερυθρός Σταυρός“: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • Σωτηρία“: 82 ασθενείς σε 84 κλίνες.
  • Ευαγγελισμός“: 50 ασθενείς στις 58 κλίνες.
  • Ελπίς“: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Ιπποκράτειο“: 7 ασθενείς σε 7 κλίνες, ενώ υπάρχουν 4 διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΑΦ.
  • Ερυθρός Σταυρός“: 14 ασθενείς σε 14 κλίνες.
  • Ασκληπιείο” Βούλας: 12 ασθενείς σε 12 κλίνες.
  • Θριάσιο“: 17 ασθενείς σε 17 κλίνες.
  • Αττικόν“: 40 ασθενείς στις 43 κλίνες.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει πως σε 14 νοσοκομεία της Αττικής, υπήρχαν μέχρι χθες διαθέσιμες 36 κλίνες (ΚΑΤ, “Σωτηρία”, “Ευαγγελισμός” και “Αττικόν”).

Όσον αφορά τα ιδιωτικά νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρωί πως παραχωρούνται στο ΕΣΥ από την Πέμπτη το Ιατρικό Περιστερίου και το “Λητώ” για νοσηλεία ασθενών με CoViD. 

Επίσης, από αύριο ξεκινά τη λειτουργία του ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών το “Ερρίκος Ντυνάν“. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ.

Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. 

Το Ερρίκος Ντυνάν ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο “Σισμανόγλειο“, το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών.