Κορωνοϊός: Είναι εφικτή η ανοσία της αγέλης;

Ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα με τα κρούσματα την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου να ανέρχονται σε 6682 και την διασπορά να είναι τεράστια στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Το θετικό στοιχείο είναι πως οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται τόσο για αυτούς που ξεκινούν τώρα την πρώτη δόση όσο και για αυτούς που κάνουν την αναμνηστική στη μεγάλη προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός.

Τον λόγο για την αύξηση των εμβολιασμών αλλά και τα δεδομένα που ισχύουν για την ανοσία της αγέλης και το κατά πόσο είναι αυτή εφικτή ανέλυσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όπως εκτίμησε οι ανεμβολίαστοι που προχώρησαν στον εμβολιασμό τους τις τελευταίες ημέρες, δεν παρακινήθηκαν από τις εισηγήσεις των υγειονομικών αλλά από την «καθημερινή παρουσία των θανάτων δίπλα τους».

Παράλληλα ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως «είναι πικρό να το λέμε, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους συμβουλεύουμε και να απαντάμε στους λογικούς φόβους και απορίες που έχουν για να πράξουν το αναγκαίο για την προστασία τους».

Αναφορικά με την ανοσία της αγέλης ανέφερε πως κάποια στιγμή τα κρούσματα κορωνοϊού θα αφορούν «συναχωμένους», ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα υπό συγκεκριμένους όρους: «Δεν αρκεί να φτάσουμε 7-8 εκατ. εμβολιασμένους μέσα σε 12 ή 18 μήνες. Πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι όλοι μαζί την ίδια στιγμή» ανεφέρε, ενώ ξεκαθάρισε πως βρισκόμαστε σε μια φάση που θα πρέπει να ανανεωθεί η άμυνα των ήδη εμβολιασμένων με την αναμνηστική δόση.

Για αυτούς που επιμένουν να μην εμβολιαστούν δήλωσε πως φοβάται ότι θα τους πείσει «η επικινδυνότητα του ιού ή ο θάνατος» εξηγώντας ότι σε τέτοια θέματα πρέπει να χρησιμοποιείται ωμή γλώσσα για να έιναι κατανοητή.

Για τους γιατρούς και τους άλλους υγειονομικούς που εκφράζουν αντιεμβολιαστικές απόψεις, τόνισε ότι τα πειθαρχικά του ΠΙΣ μεριμνούν για την επίπληξή τους αλλά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Σε πολλές περιπτώσεις έχουν τιμωρηθεί , εκτός δημοσιότητας, με αφαίρεση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος», πρόσθεσε