Έντονη είναι η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για την αυξητική πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τις προβλέψεις για εκτίναξη των κρουσμάτων τον Αύγουστο να τρομάζουν και τη μετάλλαξη Δέλτα να τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα, σημαίνοντας το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
«Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά όπως και οι προβλέψεις των μοντέλων», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε κυλιόμενο μέσο όρο 2.600 κρούσματα. Επίσης, τον Αύγουστο εκτίμησε ότι ο μέσος όρος θα φτάσει γύρω στα 3.430 κρούσματα.
«Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν όλοι», τόνισε. Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι είναι πολύ γρήγορη στη μετάδοση και δύσκολα τη γλιτώνει κανείς. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει.
Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά.
Το επιδημιολογικό φορτίο σημειώνει ανοδική πορεία και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκα, είπε ο καθηγητής. Ακόμα, υπογράμμισε πως η αύξηση αυτή ήταν πολύ πιο γρήγορη από προηγούμενες που έχουν καταγραφεί και οφείλεται τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα όσο και στη χαλάρωση των μέτρων.
«Υπάρχουν εκτιμήσεις για 2.500-3.000 κρούσματα τον Αύγουστο, εμείς πιστεύουμε ότι θα πάμε γρηγορότερα εκεί, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα. Χρειάζεται εγρήγορση και ίσως νέα μέτρα. Η Κύπρος έχει 900 κρούσματα καθημερινά και είναι 11 φορές μικρότερη σε πληθυσμό, αν τα ανάγουμε στον πληθυσμό της Ελλάδας είναι 10.000 κρούσματα και κάνει 41.000 τεστ» δήλωσε από την πλευρά του στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Αν κάναμε κι εμείς κατ’ αναλογία πληθυσμού 300.000 τεστ που κάνει η Κύπρος… Έτσι που καλπάζει ο ιός, ίσως δούμε τον Αύγουστο πάνω από 3.000 κρούσματα. Το ζήτημα είναι πώς θα επηρεάσουν το σύστημα υγείας» σημείωσε ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Μιλώντας στο Mega, ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» επισήμανε ότι «δεν είναι ακριβώς τέταρτο κύμα. Η αύξηση κρουσμάτων δεν σημαίνει και τέταρτο κύμα. Είναι όμως μια ισχυρότατη προειδοποίηση για το τέταρτο κύμα και το μείγμα είναι πάρα πολύ εκρηκτικό: χαλάρωση των μέτρων και ειδικά μη χρήση μάσκας, μεταλλάξεις και ανεμβολίαστοι κάνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που αν επικρατήσει θα έχουμε ένα σφοδρότατο τέταρτο κύμα.
Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα, με έναν 49χρονο να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου». «Εισήλθε στις 2 Ιουλίου, στις 4 επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Δεν είχε εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να έχει ραγδαία επιδείνωση και να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση».
Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η Δέλτα αλλά και το γεγονός ότι αφήνει μεγαλύτερα προβλήματα. «Καταστρέφει πολλά όργανα, κυρίως τον πνεύμονα. Είναι μια παραλλαγή η οποία δεν έχει διαφορετικά λοιμογόνο δύναμη, αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι υπερμεταδοτικότητά της».
Ο κ. Καπραβέλος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους νέους οι οποίοι μπορεί να μην νοσούν βαριά, ωστόσο μεταδίδουν τον ιό. «Είναι σίγουρο ότι δεν θα νοσήσουν αλλά είναι σημαντικός κίρκος στην αλυσίδα διασποράς καθώς θα μολύνουν τις οικογένειές τους, θα διασπείρουν τον ιό». «Είναι θέμα κοινωνικής συναίσθησης», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, κάνοντας έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν «για να ελέγξουμε την πανδημία».