Κορωνοϊός: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταχώρηση των Covid test των επιβατών των πλοίων

Στο τραπέζι βρίσκονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στην ακτοπλοΐα εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Φέτος, σημειώνεται ότι θα υπάρχει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται τα αποτελέσματα των COVID τεστ των επιβατών, σε με την περασμένη σεζόν όταν οι ταξιδιώτες συμπλήρωσαν και υπέγραφαν ειδικό έντυπο το οποίο παραλάμβαναν από κιόσκι έξω από τα πλοία, κάτι σαν υπεύθυνη δήλωση ότι ήταν καλά στην υγεία τους.

«Πέρσι οι επιβάτες έδιναν κατά την επιβίβαση τους υπεύθυνη δήλωση. Φέτος θα πρέπει να έχουν κάνει covid τεστ για να ταξιδέψουν. Συζητιέται να λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους οι ταξιδιώτες και θα επιδεικνύουν την κατάθεση με το κινητό τους» επισήμανε στο Newmoney ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγών Πλοίων, Μιχάλης Σακέλλης, και συνέχισε: «Θα είναι πολύ καλύτερο γιατί πέρσι με τη χάρτινη υπεύθυνη δήλωση μαζεύαμε περί τις 6.000 χαρτιά την ημέρα. Που και πως να αποθηκεύσεις τόσο χαρτομάνι. Με την πλατφόρμα θα γίνεται ηλεκτρονική αποθήκευση».

Για την εικόνα της ακτοπλοΐας το 2021 είπε: «Το α’ εξάμηνο θα είναι χειρότερο από εκείνο του 2020. Εκτός από τη μειωμένη επιβατική-μεταφορική κίνηση, το κόστος των καυσίμων των εταιρειών τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2021 εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ.Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση. Δεν πιστεύω ότι έχουμε τουρισμό φέτος στο βαθμό που θα θέλαμε αναλογικά πάντοτε με αυτό που ζούμε».

Για το θέμα του εμβολιασμού κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν στο Newmoney:«Δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα για το αν θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και οι επιβάτες εκτός από τα μέλη πληρώματος. Τα πρωτόκολλα θα είναι έτοιμα έως τα μέσα Απριλίου. Ίσως η επιβίβαση να γίνεται έχοντας rapid test, self test, θα δούμε. Είμαστε σε συζητήσεις με του λοιμωξιολόγους».

Στο μεταξύ, η περίοδος του Πάσχα έχει χαθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου της ακτοπλοΐας: «Ακόμη και να ισορροπήσει η κατάσταση με την πανδημία δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα. Έχουμε ανοίξει τα πλάνα αλλά οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Όλοι θα κινηθούν με το “βλέποντας και κάνοντας”».