Πίεση δέχεται η Ελλάδα και η διεθνής χρηματοοικονομική αγορά με τον γενικό δείκτη να γνωρίζει πτώση 3,88%, επιστρέφοντας στις 833,16 μονάδες, στα χαμηλά τετραμήνου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές των αγορών, ο βασικός λόγος της πτώσης είναι η η αναζωπύρωση της ανησυχίας για την ταχύτητα της παγκόσμιας ανάκαμψης, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, που είναι αρκετά πιο μεταδοτική από την λεγόμενη βρετανική.
«Παρά τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού, η επιστροφή στην προ-Covid κανονικότητα φαίνεται αμφισβητήσιμη», δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος και εμπορευμάτων στην Commerzbank.
Παράλληλα,η νευρικότητα ενισχύεται λόγω της εμφανιζόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ- Ευρώπης και Κίνας, μετά από τις κατηγορίες ότι η κινεζική κυβέρνηση στρατολόγησε μισθοφόρους χάκερ για να εισβάλλει στα δίκτυα χιλιάδων οργανισμών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, αξιοποιώντας κενά ασφάλειας στο λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Microsoft Exchange.
Ο δείκτης FTSE 100 Index του Λονδίνου υποχώρησε 2,6% κάτω από το επίπεδο των 7.000, ενώ στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 2,67% , με απώλειες άνω των 900 μονάδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετοχή της Apple (AAPL) σημείωσε πτώση σχεδόν 3%, ενώ της Microsoft (MSFT) μειώθηκε 0,7%. Από την άλλη, η Tesla (TSLA) υποχώρησε περίπου 2,5% τη Δευτέρα.
Ανάλογη είναι και η πτώση σημαντικών δεικτών μετοχών σε Γαλλία και Γερμανία.
Ο διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell, Russ Mold, δήλωσε, όπως μεταδίδει το BBC: «Η μεγάλη ανησυχία για την αγορά είναι εάν θα δούμε επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη». Από την πλευρά της η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown επισήμανε: «Η αισιοδοξία που βρισκόταν στον ορίζοντα πριν από λίγες εβδομάδες επισκιάστηκε και πάλι από σκοτεινά σύννεφα, ειδικά με την γρήγορη απόφαση να επιβληθεί καραντίνα 10 ημερών για αφίξεις από τη Γαλλία».