Κορωνοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη βρέθηκε για πρώτη φορά σε σκύλους και γάτες

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Β.1.1.7 του κορωνοϊού, που βρέθηκε πρώτα στη Βρετανία και μετά εξαπλώθηκε και στις υπόλοιπες χώρες, ακόμα και στην Ελλάδα, ανακαλύφθηκε ότι έχει μολύνει ακόμα σκύλους και γάτες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, η οποία ανακαλύπτεται σε ζώα.

Τα πρώτα κατοικίδια που βρέθηκαν στη Βρετανία με την εν λόγω παραλλαγή, έπασχαν από μυοκαρδίτιδα – φλεγμονή του καρδιακού ιστού, που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια – αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι γι’ αυτό ευθύνεται η παραλλαγή του κορωνοϊού, σύμφωνα με το “Science”.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όντως ο κορωονοϊός προκαλεί αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο κτηνίατρος Σκοτ Βίζε του καναδικού Πανεπιστημίου του Γκουέλφ.

Παρόλο που μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει σχεδόν 123 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως, ελάχιστα κατοικίδια ζώα έχουν βρεθεί θετικά στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ίσως όμως επειδή δεν γίνονται σχεδόν καθόλου τεστ σε ζώα. Στις λίγες αυτές διαγνωσμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των ζώων ήσαν σχεδόν πάντα ήπια έως μηδαμινά και οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν μάλλον απίθανο τα κατοικίδια να παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Η δεύτερη έρευνα, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας, ανίχνευσε τη «βρετανική» παραλλαγή σε ένα σκύλο και μια γάτα στο ίδιο σπίτι, όπου ο ιδιοκτήτης είχε νωρίτερα διαγνωστεί θετικός για τον κορωνοϊό. Όλα τα κατοικίδια, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, έχουν ανακάμψει πλήρως, εκτός από μια γάτα που χρειάστηκε ευθανασία.

Ο Λερουά δήλωσε ότι παραμένει ασαφές κατά πόσο, σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό, η «βρετανική» παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από τους ανθρώπους στα ζώα ή το αντίστροφο. Προς το παρόν, ανέφερε, «είναι αδύνατο να ειπωθεί ότι τα κατοικίδια που μολύνονται με τη Β1.1.7, μπορεί να παίξουν πιο σοβαρό ρόλο στην πανδημία, πάντως αυτή η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί».

Ο Βίζε εκτιμά πως ούτε τα αμερικανικά ούτε τα βρετανικά ευρήματα πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία ότι τα κατοικίδια μπορεί να μολύνουν τους ιδιοκτήτες τους. «Ο κίνδυνος να αποτελούν πηγή λοίμωξης, παραμένει πολύ χαμηλός. Αν ο σκύλος μου έχει κορωνοϊό, πιθανότατα τον κόλλησε από μένα. Κι εγώ είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνω την οικογένεια μου και τους γείτονες μου, προτού το κάνει ο σκύλος μου», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τις δύο δημοσιεύσεις, έγινε γνωστό, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι μια οκτάχρονη γάτα στην Ιταλία, βόρεια του Μιλάνου, διαγνώστηκε επίσης με τη «βρετανική» παραλλαγή.