Κορωνοϊός και γρίπη: Ένας θανάσιμος συνδυασμός – Άνω του 20% οι πιθανότητες θανάτου

Η πρώτη καταγραφή κρουσμάτων εποχικής γρίπης στην Κροατία έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα ενάντια στον νέο κορωνοϊό, για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων και για τη γρίπη μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου, στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας συνταγογράφησης για το εμβόλιο της γρίπης και πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του μήνα είχαν γίνει μερικές χιλιάδες πάνω από το 1 εκατ. δόσεις. Αναφερόμενη δε στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους, περίπου 5.000, σε παχύσαρκους περίπου 4.000 και σε υγειονομικούς περίπου 20.000, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρέπει να συγχέουμε ένα απλό κρυολόγημα με τη γρίπη. «Μόλις πριν λίγες ώρες το CDC δημοσίευσε ένα μήνυμα για τη γρίπη καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα γρίπης H1N2 στην Κροατία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της covid-19, είπε ότι αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% η συνλοίμωξη γρίπης και covid-19, σύμφωνα με μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως είπε, μία δόση εμβολίου έπειτα από νόσηση έχει προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Παράλληλα, ανέφερε πως «στις 21/10 δημοσιεύτηκαν στο Nature στοιχεία από Σουηδία, Δανία και Γαλλία, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά» είπε, τονίζοντας πως ο συνδυασμός εμβολίων αποδείχτηκε -με βάση την συγκεκριμένη μελέτη- εξαιρετικά αποδοτικός.

Ακόμη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι νωρίτερα εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ για τρίτη αναμνηστική δόση η μισή δόση του εμβολίου Moderna (50 μικρογραμμάρια).

Πριν κλείσει την εισαγωγική της τοποθέτηση, η Μαρία Θεοδωρίδου απηύθυνε έκκληση για ακόμη μια φορά στους διστακτικούς να εμβολιαστούν, ενώ υπενθύμισε πως… στην ώρα του πρέπει να γίνει και το αντιγριπικό εμβόλιο. Μάλιστα, τόνισε πως όλα αυτά τα «μαζεμένα τσιμπήματα» της θύμισαν ένα γνωμικό, με…νόημα. Συγκεκριμένα είπε: «Στην ώρα της μια βελονιά σε γλιτώνει από εννιά».

Θεμιστοκλέους

Από την πλευρά του, ο γ.γ πρώτοβάθμιας φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι περισσότεροι από 6,3 εκατ. συμπολίτες μας (60,5%) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση όσων έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, θα πρέπει να έχουν περάσει δύο μήνες μετά την πρώτη δόση με J&J. Η ενισχυτική δόση θα γίνεται αρχικά με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα δρομολογηθεί να γίνεται και με Moderna.

Μια αλλαγή στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr θα παρατηρήσουν όσοι προσπαθήσουν να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο του κορωνοϊού, είτε πρόκειται για την πρώτη, είτε για την τρίτη δόση, όπως προανήγγειλε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, όσοι κλείσουν ραντεβού, δίπλα στο εμβολιαστικό κέντρο θα αναγράφεται το είδος του εμβολίου που θα διενεργείται.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε επίσης ότι 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή πλήρως εμβολιασμένο είναι το 60,5% του γενικού πληθυσμού και το 69,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι 300.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την 3η δόση, ενώ 35.000 έχουν κλείσει ραντεβού.