Κορωνοϊός: Κομβικό το τέλος του Σεπτεμβρίου

Σε μία μεταβατική φάση αναφορικά με τον κορωνοϊό, βρίσκεται η χώρα μας αυτή την περίοδο, όπως επισήμαναν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης (16.09.2021).

Όπως εξήγησαν «η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης», ωστόσο αυτή την περίοδο οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων είναι πλασματικοί, καθώς έχουν αυξηθεί πολύ τα τεστ, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Αυτός είναι και ο λόγος που -σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη- οι λοιμωξιολόγοι θα μπορούν να βγάλουν ασφαλέστερα συμπεράσματα στα τέλη του Σεπτεμβρίου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η μεταβατική περίοδος. Μάλιστα, όπως παρατήρησε, στο τέλος του μήνα αναμένεται και αύξηση της μεταδοτικότητας, καθώς θα αρχίσει να αυξάνεται ο χρόνος που θα περνάει ο κόσμος στους κλειστούς χώρους.

«Η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας τεστ, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Από τις 90.000 την περασμένη εβδομάδα φτάσαμε τις 350.000 τεστ στην αρχή αυτής της εβδομάδας, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν», εξήγησε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Και συνέχισε: «Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια ύφεση της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει και μια κατακόρυφη αύξηση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, αφού οι μαθητές θα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα πρέπει να παρατηρούμε τον αριθμό κρουσμάτων δεδομένου ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο όπου οι πρακτικές ελέγχου έχουν τροποποιηθεί».