Κορωνοϊός- ΜΕΘ: «Θα φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουμε ποιον θα διασωληνώσουμε»

Το ΕΣΥ κάθε μέρα περνάει από τεστ αντοχής, καθώς ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 600.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δεν υπήρχε ούτε ένα κενό κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι μόνο τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 240 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες, ασθενείς διασωληνώνονται σε απλές κλίνες COVID.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Γεννηματάς, στο οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ, αλλά υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, τουλάχιστον 8 με 10 εκτός ΜΕΘ.

Μιλώντας στο Open TV, ο διευθυντής του Ακτινολογικού στο Γεννηματάς, Σπύρος Αντωνόπουλος παρουσίασε όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο Γεννηματάς. Αντίθετα, υπάρχουν 8 – 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κι αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Επιπλέον τόνισε ότι η Αττική βιώνει δύσκολες καταστάσεις και οι γιατροί θα φτάσουν πολύ σύντομα στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ και ποιος θα είναι στο… περίμενε.

«Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου» είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Οι διασωληνωμένοι χθες έσπασαν το «φράγμα» των 600 κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα.

Οι ειδικοί επισημάνουν ότι θα ασκηθεί περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες 20 με 25 ημέρες

Στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου, όταν υπήρχαν 608 διασωληνωμένοι.

Χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτήρισε τη χθεσινή ως τη χειρότερη ημέρα για τις ΜΕΘ στην Αττική –όπως κατήγγειλε ήταν όλες οι Μονάδες γεμάτες και περίπου 30 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.