Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Καμπανάκι για τον Αργοσαρωνικό – Ποιες πόλεις και νησιά πλησιάζουν στο «κόκκινο»

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα νησιά αποτυπώνουν την κατάσταση αυτή τη στιγμή με τους δείκτες να ανεβαίνουν σε κρίσιμους τουριστικούς προορισμούς.

Εντονος είναι ο προβληματισμός για τα νησιά λόγω τουριστικής περιόδου. Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα κινείται με γοργούς ρυθμούς χτυπώντας τον συναγερμό στους ειδικούς ενόψει και της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του, σημείωσε πως αν μείνουμε στο 53% των εμβολιασμών μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μετά μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο. Το μόνο θετικό πάντως, είναι ότι οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας, διασωληνωμένοι και εισαγωγές ασθενών να παραμένουν σταθεροί.

Στο «κόκκινο» τα νησιά

Ωστόσο ήδη τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα νησιά αποτυπώνουν την κατάσταση αυτή τη στιγμή με τους δείκτες να ανεβαίνουν σε κρίσιμους τουριστικούς προορισμούς. Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο οι νησιωτικοί προορισμοί συγκεντρώνουν συνολικά 409 νέα κρούσματα, ενώ μαζί με τις διαγνώσεις της Κρήτης ο αριθμός εκτοξεύεται στα 765. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί σε:

Ρόδο 78
Χίος 51
Σαντορίνη 44 
Ζάκυνθο 39

Ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό σε αρκετές ακόμα περιοχές. Πιο αναλυτικά, στα στοιχεία αυτά πρωταθλήτρια βγαίνει και πάλι η Μύκονος με 236,83 (24 λοιμώξεις), ακολουθεί η Σαντορίνη με 233,01, ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινούνται, επίσης, η Πάρος (187,59 και 28 λοιμώξεις), η Χίος (96,82), η Ζάκυνθος (95,68) και η Ιθάκη (92,85).

Σημαντικά επιβαρυμένη είναι και η εικόνα της Κρήτης, όπως αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου παρατηρήθηκε έκρηξη της τάξης του 106% στο ιικό φορτίο των Χανίων (90 κρούσματα), ενώ οριακή ήταν η αύξηση (19%) σε αυτό του Ηρακλείου (156 κρούσματα) σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε Ρέθυμνο (94 κρούσματα) και Αγ. Νικόλαο (16 κρούσματα), με μείωση κατά 63% και 36% αντίστοιχα.

Ανεβαίνει η διασπορά στον Αργοσαρωνικό – Κοκκινίζει και η Θεσσαλονίκη

Στα 64 ανήλθαν τα κρούσματα στον Αργοσαρωνικό το τελευταίο 24ωρο την ώρα που τα λύματα στην Αττική δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις με αύξηση μόλις 12% στο ιικό φορτίο και η διασπορά φαίνεται να έχει περιοριστεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση στα νησιά του Αργοσαρωνικού οφείλεται στις σύντομες εξορμήσεις των Αθηναίων στα κοντινά νησιά

Ακόμα μεγαλύτερος συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκαν 398 νέες λοιμώξεις. Μπορεί το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων να παρέμεινε σταθερό (+5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι συνεχώς ανοδικές τάσεις των κρουσμάτων, που έφτασαν να ξεπερνούν ακόμα και το -σταθερά πρώτο εδώ και μήνες- κέντρο της Αθήνας έχουν εντείνει την αγωνία των ειδικών.

Εξίσου ανησυχητικές είναι οι τάσεις σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 218% και 141% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων, καθώς και στην Αχαΐα, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 91 νέες λοιμώξεις και το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 65% την τελευταία εβδομάδα. Αρκετές ακόμα είναι οι περιοχές με σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων η Κοζάνη (71), η Κορινθία (68), η Λάρισα και η Εύβοια (51) και η Μεσσηνία (42).