Κορωνοϊός: Νέα μέτρα σε εστίαση, εργασία και γήπεδα

Νέα μέτρα που «αγγίζουν» εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόλυτο ρεκόρ των 9.284 (!) νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με τα 4.038 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική και τα 1.048 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων εδώ).

Ο… συναγερμός που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον «μετουσιώθηκε» στο νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα εφαρμοστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου (σ.σ. συγκεκριμένα από τις 3 έως τις 16 του μήνα) με τον Θάνο Πλεύρη να αφήνει, πάντως, ανοιχτό και το παράθυρο επέκτασης της χρονικής περιόδου ισχύος του.

Τα νέα μέτρα αφορούν στην εργασία, την εστίαση και τη διασκέδαση
Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκε τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα εφαρμοστεί έως και 50%, μαζί με κυλιόμενο ωράριο.

Αναφορικά με την εστίαση και την διασκέδαση, αποφασίστηκε να λειτουργούν τα καταστήματα μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται.

Ξεκαθαρίστηκε, πάντως, ότι αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.

Επιπλέον, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι και θα επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και όχι περισσότερα από έξι άτομα ανά τραπέζι.

Αναφορικά με τα γήπεδα, η πληρότητα φτάνει μόλις το 10% (!) της χωρητικότητάς τους, με ανώτατο πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα, ενώ ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών!

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, θα επιτρέπεται η επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ για τα νοσοκομεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Τέλος, για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως μέχρι τις 6 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, οπότε και ενεργοποιείται το παραπάνω «πακέτο» μέτρων, εξακολουθούν να ισχύουν και τα εξής μέτρα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.
Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.
Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα,
Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.