Κορωνοϊός: Πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης- 134 ασθενείς σε απλές κλίνες στο «Παπαγεωργίου»

Η αύξηση του ιικού φορτίου από τα λύματα στην συμπρωτεύουσα αποτυπώνεται πλέον και από την πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη.

Για παράδειγμα χθες στο «Παπαγεωργίου», σημειώθηκε μια από τις πιο δύσκολες εφημερίες από την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας.

«Χθες, κλείσαμε με 18 κλίνες ΜΕΘ κατειληµµένες όσες είναι διαθέσιμες δηλαδή και 134 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Πλέον έχουμε ανοίξει και πέμπτη κλινική και αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης καθώς οι εισαγωγές ήταν περισσότερες από πενήντα. Είναι γεγονός πως χθες, είχαμε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση κυρίως στον παθολογικό τομέα, ενώ η διασπορά αποτυπώνεται και στα επείγοντα. Η πίεση εντείνεται μέρα με τη μέρα και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί», σημείωσε στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός φαίνεται να έχει παίξει καταλυτικό ρόλο κυρίως στα άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε αναπτύξει 43 κλίνες και διασωληνώναμε από τέσσερα έως εφτά άτομα ημερησίως, ενώ τώρά τα περιστατικά είναι από ένα μέχρι δύο. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση είναι ακόμη διαχειρίσιμη».

Με βάση την κατάσταση έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ο Παναγιώτης Τουχτίδης ζητά την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας για όσο αυτά διαρκέσουν. «Η πρόληψη μιας κατάστασης παρόμοιας με τον Νοέμβριο, είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Ξέρετε, αυτή η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη προσοχή, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, ειδικότερα τα άτομα νεαρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό θέλει προσοχή, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός».