Κορωνοϊός: Πνευμονολόγος εξηγεί αν είναι ασφαλές να κάνουμε το ενισχυμένο εμβόλιο μετά από την τέταρτη δόση

Αρκετοί πολίτες αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να κάνουν και το νέο ενισχυμένο εμβόλιο που αναμένεται εντός του 2022 ενώ έχουν ήδη κάνει τέταρτη δόση. Τι συστήνει καθηγητής πνευμονολογίας και τι γνωρίζουμε για την αποτελεσματικότητά του νέου εμβολίου μέχρι τώρα.

Άφοβα μπορούν να κάνουν και το νέο ενισχυμένο εμβόλιο που αναμένεται να έρθει και ας έχουν ήδη κάνει την τέταρτη δόση, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Είναι κατά τη γνώμη μου μεγάλο λάθος να περιμένουμε να έρθουν τα καινούρια εμβόλια διότι δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έρθουν, αλλά και να έρθουν δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να περιμένουν γύρω στον ένα μήνα, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουν μείνει “ακάλυπτοι” για 4-5 μήνες» σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στον Mega.

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα ενισχυμένα εμβόλια

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι τα νέα ενισχυμένα εμβόλια αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας εντός του 2022 χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Η Moderna και η Pfizer είναι σε μία διπλή διαδικασία. Έχουνε εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη μετάλλαξη Όμικρον και έχουνε όμως και ακόμα πιο επικαιροποιημένα, που είναι οι κυρίαρχες υπομεταλλάξεις 4 και 5. Από εκεί και πέρα είναι εγκριτικές διαδικασίες και φάκελοι που πρέπει να κατατεθούνε. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε αυτά τα εμβόλια εντός του έτους» είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Τι ξέρουμε για την αποτελεσματικότητά τους

Το νεότερο εμβόλιο της Moderna, πάντως το οποίο και αναμένεται να κάνουν το φθινόπωροι οι Βρετανοί, το Spikevax όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, προστατεύει και από το αρχικό στέλεχος και από τη μετάλλαξη BA.1 της Όμικρον παραλλαγής του ιού που άρχισε να διασπείρεται τον περασμένο χειμώνα. Είναι γνωστό ως δισθενές εμβόλιο καθώς στοχεύει και στις δύο εκδοχές της νόσου Covid. Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι πειράματα που έγιναν σε 437 ανθρώπους με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια έδειξαν ότι είναι ασφαλή και προσφέρουν ακόμα καλύτερη προστασία για το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των νεότερων μεταλλάξεων.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν σε θέση να αδρανοποιήσουν την Όμικρον κατά 1,7 φορές περισσότερο στα άτομα που έκαναν το νέο εμβόλιο. Οι εξετάσεις που έγιναν και για τα πιο πρόσφατα στελέχη της Όμικρον (BA.4 and BA.5), που αυτή τη στιγμή επικρατούν τη Βρετανία έδειξαν ότι τα ενισχυσμένα εμβόλια επίσης προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα προστασίας.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί πράγματι να αποτρέψουν από εδώ και πέρα από τη σοβαρή νόσηση. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον αναφορικά με τις νέες μεταλλάξεις.