Κορωνοϊός: Ποια θα είναι τα… προνόμια όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί

Τα πρώτα «προνόμια» θα απολαμβάνουν το επόμενο διάστημα οι πλήρως εμβολιασμένοι. Μεταξύ άλλων θα μπορούν να επισκέπτονται τα γυμναστήρια χωρίs μάσκα και να εισέρχονται στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες που ανοίγουν αρχές Ιουλίου με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε self test.

Από 1n Ιουλίου, άλλωστε, οι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να εξαιρεθούν και από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self tests και θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Το 29% περίπου του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, με αποτέλεσμα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Ωστόσο, η σύγχυση που δημιουργήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca, δημιουργεί μαύρες τρύπες στο τείχος ανοσίας έναντι του κορωνοϊού.

Οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 70%-75%, ενώ η ανοσία στους νοσοκομειακούς γιατρούς έχει ξεπεράσει το 93%. Με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, το Υπουργείο Υγείας ξεκινά άλλη μία ενημερωτική καμπάνια. Εάν, ωστόσο, στο τέλος του καλοκαιριού το τείχος ανοσίας δεν έχει φτάσει τουλάχιστον το 80%, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.

Για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός τέταρτου κύματος πανδημίας από το φθινόπωρο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Στόχος είναι στα τέλη Ιουνίου το 50% του ενήλικου πληθυσμού να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και πάνω από το 80% στα τέλη Αυγούστου.