Κορωνοϊός: Πολλά υποσχόμενη η εκδοχή της ρεμδεσιβίρης σε μορφή χαπιού

Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα φάρμακο που έχει ήδη εγκριθεί ως θεραπεία κατά της COVID-19 τόσο από τον FDA και τον EMA και μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγησή της σε μορφή χαπιού μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών.

Η ρεμδεσιβίρη χορηγείται προς το παρόν ενδοφλέβια αλλά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill δοκιμάζουν τη ρεμδεσιβίρη σε μορφή χαπιού σε ποντίκια και τα αποτέλεσματα είναι υποσχόμενα.

Εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι γιατροί δίνουν τη ρεμδεσιβίρη ενδοφλέβια σε σχεδόν τους μισούς από όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι συγγραφείς της μελέτης περιγράφουν διάφορα εργαστηριακά τεστ, υποδεικνύοντας ότι μία τροποποιημένη εκδοχή της ρεμδεσιβίρης είναι εξίσου αποτελεσματική με την μολνουπιραβίρη – ένα διαφορετικό ανττικό που λαμβάνεται από το στόμα – στη μείωση της επίπτωσης του κορονοϊού σε ποντίκια.

Επιπλέον, αυτή η νέα εκδοχή της ρεμδεσιβίρης σε χάπι μπορεί να σταματήσει τους κορονοϊούς πριν πολλαπλασιαστούν και προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.

Ένα χάπι, φυσικά, είναι πιο εύκολο να χορηγηθεί από μία ενδοφλέβια ένεση. Η ομάδα επιστημόνων είναι αισιόδοξη ότι το χάπι της ρεμδεσιβίρης θα μπορέσει να φτάσει και να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους έξω από τα νοσοκομεία.

Πώς το φάρμακο αντιμετωπίζει την COVID-19

H ρεμδεσιβίρη μπλοκάρει το μηχανισμό που χρειάζεται ο SARS-CoV-2 για να αντιγραφεί και να διαδοθεί σε όλο το σώμα. Συγκεκριμένα, αυτό το νέο συστατικό (GS-621763) μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ρεμδεσιβίρη μόλις βρεθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η εκδοχή χαπιού της ρεμδεσιβίρης εμφανίζεται πιο προστατευτική κατά του SARS-CoV-2 αλλά μπορεί βοηθήσει επίσης στην θεραπεία του ιού MERS.

«Είδαμε προστατευτικά αποτελέσματα, όπως μειωμένη βλάβη στους πνεύμονες, ιικό φορτίο στους πνεύμονες και βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία σε μολυσμένα ποντίκια, όταν χορηγήσαμε το φάρμακο σε 12 ώρες ή ακόμα και 24 ώρες μετά τη μόλυνση σε ποντίκια», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Alexandra Schäfer. , επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο UNC Gillings School of Global Public Health.

Ας σημειωθεί ότι εδώ και 2 χρόνια οι γιατροί χορηγούν ρεμδεσιβίρη σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19.

Το χάπι θα μπορούσε να σταματήσει την COVID στις πρώτες μέρες μόλυνσης

Οι κλινικές μελέτες που επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότητα της COVID-19 έχουν υπάρξει υποσχόμενες αλλά δεν καταλήγουν σε σαφή συμπεράσματα. Ωστόσο, οι ασθενείς αναφέρουν ότι το φάρμακο είναι απροσδόκητα βοηθητικό όταν οι ασθενείς το λαμβάνουν νωρίς μετά τη μόλυνσή τους. Για παράδειγμα, μία μελέτη βρήκε ότι η χορήγηση ρεμδεσιβίρης κατά τα πρώτα στάδια της μόλυνσης του ασθενούς οδήγησε στην απίθανη μείωση κατά 87% του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου μόλις 3 μέρες μετά τη θεραπεία.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η ομάδα λέει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να βελτιωθεί και να διασφαλιστεί ότι αυτή η έκδοση χαπιού της ρεμδεσιβίρης είναι κατάλληλη για ευρεία χρήση.

«Τα από του στόματος φάρμακα που μπορούν να σκευαστούν ως χάπια έχουν τη δυνατότητα να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση της επιβάρυνσης της νόσου που προκάλεσε η πανδημία COVID», καταλήγει ο David R. Martinez, ιικός ανοσολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο UNC Gillings School of Global Public Health.