Κορωνοϊός: Ποτέ θα έχουμε ανοσία από το εμβόλιο

Τρία είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή, της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca αλλά στον προθάλαμο βρίσκεται το εμβόλιο της Johnson and Johnson. Ωστόσο εκτιμάται ότι προς τα τέλη Μαΐου η ανοσία από το εμβόλιο θα έχει φτάσει στο 30%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του ΑΠΘ δείχνει ότι το ποσοστό αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο lockdown, ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό ανοσίας εκτιμάται στο 46%, τον Αύγουστο στο 54% και τον Νοέμβριο στο 70% του πληθυσμού, με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο θα διενεργούνται ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί μηνιαίως.

Σημειώνεται πως τα προγραμματισμένα ραντεβού για τον Μάρτιο ήδη ξεπερνούν τις 720.000, ενώ τον επόμενο μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού για άλλες ηλικιακές ομάδες.

Εάν λοιπόν οι εμβολιασμοί πολλαπλασιαστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, η Ε.Ε στοχεύει στην ταχεία εξεύρεση κοινής προσέγγισης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες στην Καθημερινή, ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει κάποιου βαθμού ανοσία, είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών.