Παρά την τάση μείωσης των κρουσμάτων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν «ευάλωτες» στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και προειδοποίησε εναντίον «ενός ψεύτικου αισθήματος ασφάλειας» επειδή ο αριθμός των εμβολίων εξακολουθεί να είναι μικρός. «Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν ευάλωτες», δήλωσε ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αν δεν σταματήσουμε τώρα τη μετάδοση, τα αναμενόμενα οφέλη από τους εμβολιασμούς στη μάχη εναντίον αυτής της πανδημίας μπορεί να μην είναι φανερά», επέμεινε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή, τα όρια είναι δυσδιάκριτα ανάμεσα στην ελπίδα για ένα εμβόλιο αφ’ ενός, και ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας αφ’ ετέρου». Στο σύνολο των 53 χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ (στην οποία περιλαμβάνονται χώρες της κεντρικής Ασίας), ο αριθμός των καταγεγραμμένων εβδομαδιαίων κρουσμάτων εξακολουθεί να υπερβαίνει το εκατομμύριο, όμως το σύνολο αυτό υποχωρεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες ενώ οι θάνατοι μειώνονται επίσης εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ.
Συμβολική σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι ο αριθμός των δόσεων εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί στην περιφέρεια αυτή –41 εκατομμύρια– ξεπέρασε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας –36 εκατομμύρια. Τα δεδομένα του οργανισμού δείχνουν πάντως πως έχει εμβολιασθεί μόνο το 1,5% του πληθυσμού σε 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2,9% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον 5,83 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί και με τη δεύτερη δόση, δηλαδή το 1,3% του πληθυσμού.
Είναι επίσης σημαντικό η πρόσβαση στον εμβολιασμό να είναι δίκαιη, όποιος κι αν είναι ο πλούτος της χώρας, επανέλαβε ο ΠΟΥ. «Η μη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια μπορεί να στραφεί εναντίον μας. Όσο περισσότερο επιμείνει ο ιός, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εμφανισθούν επικίνδυνες μεταλλάξεις», προειδοποίησε ο Κλούγκε. Στο σύνολο της περιφέρειας, 38 χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία και 19 χώρες κρούσματα του στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.