Κορωνοϊός: Ρινικό σπρέι μπλοκάρει την μόλυνση από τον ιό

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που βοηθάει στην αποφυγή μόλυνσης από των ιό έως και δυο 24ωρα.

Το σπρέι αυτό παράγεται από συστατικά που έχουν ήδη κάνει ιατρική έγκριση για την χρήση τους πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές να ανάψουν το πράσινο φως για την κυκλοφορία του, ενώ σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ μπορεί να είναι διαθέσιμο σε λίγους μήνες στα φαρμακεία της χώρας.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπερμιγχάμ της Βρετανίας, είχαν ήδη ξεκινήσει την σχετική έρευνα για το συγκεκριμένη σπρέι από τον περασμένο Απρίλιο. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Τhe Sunday Telegraph ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, δρ Ρίτσαρντ Μόουκς, το σπρέι – που δεν φέρει ακόμη επίσημη ονομασία – μπορεί να βοηθήσει στην άρση των μέτρων για το social distancing και την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της Βρετανίας, όπου καλπάζει η πανδημία.

Το σπρέι αυτό εμποδίζει τη μόλυνση συλλαμβάνοντας τον κορωνοϊό στη μύτη και καλύπτοντάς τον με τρόπο που δεν μπορεί να διαφύγει κι έτσι καθίσταται ανενεργός και ακίνδυνος.


Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χρήση του σπρέι τέσσερις φορές ημερησίως θα είναι αρκετή για την παροχή προστασίας, αν και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και κάθε 20 λεπτά σε περίπτωση που ο χρήστης κινείται σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου μόλυνσης.

Την ίδια στιγμή το εργαστήριο του νοσοκομείου St Peter’s στο Σάρεϊ της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει ένα σπρέι ικανό να σκοτώνει έως και το 99,9% του φονικού κορωνοϊού. Το σπρέι SaNOtize Nitric Oxide Nasal Spray (NONS) έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό εμποδίζοντας την επώασή του στους πνεύμονες, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

«Το γεγονός ότι ένα σχετικά εύκολο και απλό ρινικό σπρέι μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία κατά της Covid-19 είναι καλοδεχούμενο νέο και προσφέρει μια σημαντική πρόοδο στο θεραπευτικό μας οπλοστάσιο ενάντια σ’ αυτή τη λίαν ολέθρια νόσο», σημειώνει ο δρ Πανκάτζ Σάρμα, καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Έρευνας του βρετανικού Royal Holloway.