Πολύ κρίσιμες φαίνεται ότι θα είναι οι επόμενες ημέρες με την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα, μιας και για ακόμα μια φορά η πανδημία είναι σε τεράστια έξαρση σε όλη την Ευρώπη, με πολλές χώρες να επιβάλλουν τοπικά ή γενικά lockdown με στόχο την ανάσχεσή της, ενώ στην Ελλάδα τόσο τα κρούσματα, όσο και οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι στα ύψη, με τους διασωληνωμένους να πιέζουν ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ.
Από την πλευρά του υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες κάνοντας λόγο τόσο για την ύπαρξη ενός καλού, αλλά και ενός κακού σεναρίου.
Στο θετικό η κορύφωση των κρουσμάτων εκτιμάται ην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κι εν συνεχεία να υπάρξει αποκλιμάκωση, ενώ στο αρνητικό α κρούσματα θα ανεβαίνουν μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων γεγονός που θα αναγκάσει τους ειδικούς και την Κυβέρνηση να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των μέτρων που αφορά τους ανεμβολίαστους.
«Στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε, αλλά τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου, έχουμε 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς», είπε και σημείωσε ότι δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για τη χορήγηση πρώτης δόσης σε ηλικίες άνω των 60 ετών που ανέρχονται σε περίπου 570.000.
Επαναξιολόγηση μέτρων και καμπανάκι από τους ειδικούς
Όσον αφορά την κατάσταση, αυτή θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή των Ειδικών που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα, επιπρόσθετα και πιο στοχευμένα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης, ώστε να ανέβουν κι άλλο τα ραντεβού για εμβολιασμό.
Από την πλευρά του ο ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι το μέτρο του lockdown παραμένει στο «τραπέζι» αν η κατάσταση στο ΕΣΥ χειροτερέψει κατά πολύ και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ασθενείς.
«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στη φαρέτρα μας» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής του Υπ. Υγείας.
Μιλώντας στο STAR, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμολογικής κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, εκτίμησε ότι με την πορεία που έχει τώρα η πανδημία, 3.000 συνάνθρωποί μας θα χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα.
«Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιλέξει λόγω του ότι δεν έχουμε εμβολιαστεί να ανοσοποιηθούμε από τη φυσική νόσο. Επειδή η λοίμωξη υπάρχει μες στις οικογένειές μας, μες στις οικογένειες όλων αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα μολυνθούνε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί άνθρωποι» εξήγησε.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο MEGA εξέφρασε την ανησυχία του καθώς σύμφωνα με τα μοντέλα των επιστημόνων οι 600 διαδωληνωμένοι έδειχναν να υπάρχουν στο τέλος Νοεμβρίου, με αυτό το νούμερο τελικά να έρχεται μια εβδομάδα νωρίτερα, τονίζοντας πως πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί και πως οι δυνατότητες της χώρας ως προς τη διαθεσιμότητα κρεβατιών δεν είναι απεριόριστες, καθώς υπάρχουν και άλλες νόσοι.
«Ζούμε σε μία χρονική στιγμή που ο κορωνοϊός βρίσκεται παντού. Πρέπει να προσέχουμε άπαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 95% των διασωληνωμένων και το μεγαλύτερου ποσοστού των θανάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Plan B που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Όσο για το εναλλακτικό σχέδιο που υπάρχει θέλει την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου της κίνησης για εκείνη την κατηγορία των πολιτών που έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί, κάτι που σημαίνει πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε σε δραστηριότητες που μέχρι σήμερα πηγαίνουν με rapid test, ενώ παράλληλα η επιτακτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους είναι κάτι που πιθανά θα παρθεί ξανά.
Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο δεν έχει φύγει ποτέ από το προσκήνιο, ωστόσο η εφαρμογή του έχει ατονήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις συγχρωτισμού, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, οι πολίτες δεν το εφαρμόζουν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του STAR αν χρειαστεί να δούμε μέτρα για το «κακό» σενάριο» τότε εκτός από το νέο πακέτο μέτρων με στόχο τους ανεμβολίαστους δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμα και lockdown.
Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.
Επιπλέον, συζητείται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα εμπορικά καταστήματα. Θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.
Τέλος, ως ύστατο μέτρο θεωρείται το rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ.
Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.