Κορωνοϊός: Σε ποια νησιά «εκτοξεύτηκε» ο δείκτης θετικότητας

Σχετική σταθεροποίηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, αλλά σε υψηλά επίπεδα, όπως τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια και ένας στους δύο είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών», είπε ακόμη, ενώ συμπλήρωσε πως η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων και των θανάτων έχει σταματήσει και πως παρατηρήθηκε μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, με τη διάμεση ηλικία να είναι στα 57 έως 60 έτη.

«Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα», συνέχισε η Βάνα Παπαευαγγέλου και στην συνέχεια αναφέρθηκε στον δείκτη θετικότητας ο οποίος ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Η καθηγήτρια υπενθύμισε πως ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5 στην Πάρο, στο 4,27 στη Μύκονο, 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο και 3,4 στην ΠΕ Θήρας.

Όλα αυτά ενώ το ανώτατο «πράσινο» όριο που έχουν ορίσει οι ειδικοί είναι το 4%…

Κι αν αυτά που είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου αποτέλεσαν το πρώτο… καμπανάκι για τα νησιά που «κοκκινίζουν» επικίνδυνα, ο Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέχεια δεν «κρύφτηκε» και τόνισε πως ειδικά η Μύκονος και η Ίος απέχουν… ένα βήμα από νέα περιοριστικά μέτρα, σαν αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο.

Επίσης υπενθύμισε ότι τα δύο αυτά νησιά έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης και ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.