Κορωνοϊός: Στη μάχη των εμβολίων και η Ελλάδα

Σύμφωνα με “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”, με στόχο την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών η Ελλάδα έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού, προκειμένου να διακριβωθούν οι προοπτικές συνεργασίας για την παραγωγή εμβολίου και στη χώρα μας.

Η ανοσοποίηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τα self-tests αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση της πανδημίας και στο άνοιγα της αγοράς.

Όπως αναφέρεται, έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες επαφές με ξένες φαρμακοβιομηχανίες, ωστόσο μεγάλο εμπόδιο αποτελεί το κόστος της παραγωγής το οποίο μπορεί να κυμανθεί από 100 έως 200 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συζήτηση βρίσκεται και μια ενδεχόμενη απόκτηση της πατέντας του εμβολίου της Moderna εκτός του ρωσικού εμβολίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα βασικό ζήτημα αποτελεί η απορρόφηση του προϊόντος ενώ σε κάθε περίπτωση αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο μετά από 18 μήνες.

Σημειώνεται πως το Sputnik V έχει εγκριθεί επί του παρόντος σε τουλάχιστον 55 χώρες ανά τον κόσμο και είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές εμβόλιο στον πλανήτη , όσον αφορά στο πόσες χώρες το έχουν επιλέξει. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, το ρωσικό εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,6%.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Mαρτίου 2021 , στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια και από Ρωσία και Κίνα, κάνοντας διμερείς συμφωνίες όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες;» το 67% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι», δηλαδή οι δύο στους τρεις.

Τριπλή γραμμή άμυνας από το EpiVacCorona

Χθες όπως έγινε γνωστό, το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο EpiVacCorona είναι πλήρως αποτελεσματικό και προφέρει τριπλή ανοσολογική άμυνα.

Όπως ενημέρωσε ο ρωσικός φορέας Rospotrebnadzor, τα αντισώματα παρεμβαίνουν στην αλληλεπίδραση της S-πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 με τον κυτταρικό υποδοχέα – έτσι σχηματίζεται η πρώτη γραμμή άμυνας.

Το δεύτερο γίνεται με αντισώματα που εμποδίζουν τη σύντηξη του ιικού περιβλήματος με την κυτταρική μεμβράνη, δημιουργώντας αντίσταση στη διείσδυση του ιού. Εάν, ωστόσο, ο παθογόνος εισέλθει στο κύτταρο, μια τρίτη γραμμή άμυνας μπαίνει σε δράση – ενεργοποιούνται στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα.