Κορωνοϊός: Συναγερμός για νέα μετάλλαξη στην Γαλλία

Συναγερμός έχει σημάνει στις Γαλλικές Αρχές καθώς εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού όπως επιβεβαιώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές στη Βρετάνη της βορειοδυτικής Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη αυτή είναι δύσκολη στην ανίχνευσή της και εντοπίστηκε σε νοσοκομείο στην κοινότητα Λανιόν στο νομό Κοτ-ντ’Αρμόρ της Βρετάνης, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) της χώρας.

Οι αρχικές αναλύσεις δε δείχνουν πως η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική ή θανατηφόρα, το νέο ανησυχητικό στοιχείο ωστόσο ειναι πως «ξεφεύγει» πιο δύσκολα από τα συμβατικά τεστ. «Οι πρώτες αναλύσεις αυτής της νέας μετάλλαξης δεν επιτρέπουν να συμπεράνουμε ούτε αυξημένη σοβαρότητα ούτε αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τον αρχικό ιό» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι δεν μπορεί να ανιχνευτεί εύκολα, καθώς οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με το νέο στέλεχος, εμφάνισαν συμπτώματα μόλυνσης, αλλά τα μοριακά τεστ PCR βγήκαν αρνητικά.

Το γεγονός αυτό ώθησε τις υγειονομικές αρχές να ξεκινήσουν μοριακές αναλύσεις. Αυτές πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Pasteur και αποκάλυψαν «μια νέα μετάλλαξη […] που φέρει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S αλλά και σε άλλες ιογενείς περιοχές”, διευκρίνισε το DGS σε ένα μήνυμα που απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας της χώρας.

“Μια αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη για να εκτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος αυτών των γενετικών τροποποιήσεων στην έλλειψη αναγνώρισης από ιολογικές εξετάσεις που οδηγούν σε υποδιάγνωση”, συνεχίζει.

Αναλυτικότερα, στις 13 Μαρτίου, στο νοσοκομείο της κοινότητας Λανιόν εντοπίστηκαν 79 κρούσματα. Τα 8 από αυτά είχαν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί.

«Αν η εμφάνιση μεταλλάξεων είναι μια φυσική διαδικασία που επιτρέπει στον ιό να «επιβιώνει» μέσω με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες μορφές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες ή μεταδοτικές. Επί του παρόντος, τρεις παραλλαγές παγκοσμίως θεωρούνται ανησυχητικές, δηλαδή αυτές που εντοπίστηκαν στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και την Ιαπωνία – σε ταξιδιώτες από τη Βραζιλία, γι’αυτό και της αποδόθηκε η κοινή ονομασία βραζιλιάνικη μετάλλαξη.

Υπάρχει, ωστόσο, μια δεύτερη κατηγορία παραλλαγών, η οποία παρακολουθείται στενά από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για τα δυνητικά προβληματικά γενετικά χαρακτηριστικά τους, αλλά επί του παρόντος κυκλοφορούν μόνο σε μικρότερη κλίμακα. Η «παραλλαγή της Βρετάνης» ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες.

Επειδή η μετάλλαξη της Βρετάνης εντοπίστηκε πρόσφατα και δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη σημαντική μελέτη για τις επιπτώσεις της. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) της Γαλλίας διευκρινίζει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεξοδικές έρευνες για την εκτίμηση της μεταδοτικότητας, της σοβαρότητας «και του πιθανού κινδύνου ανοσολογικής διαφυγής αυτής της νέας παραλλαγής».