Κορωνοϊός: Σχέδιο αύξησης των κρεβατιών Covid στα νοσοκομεία φέρνει η άνοδος των κρουσμάτων

Σταδιακή ενίσχυση των απλών κλινών για νοσηλεία περιστατικών Covid προβλέπει σχέδιο του Υπ. Υγείας. Η αρχή με 480 κλίνες στα νοσοκομεία των Αθηνών. 

Επίσημη πρώτη αναμένεται να κάνει σήμερα η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία των κρουσμάτων, την ώρα που το επιδημικό κύμα του κορονοϊού συνεχίζει να «σαρώνει» τη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νέων διαγνώσεων. 

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μεταφράζεσαι σε σοβαρές νοσηλείες και πίεση στις ΜΕΘ. Παρατηρείται, μάλιστα, το φαινόμενο ασθενείς να εισάγονται στα νοσοκομεία για άλλους λόγους και στον τακτικό έλεγχο να βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊού. Ωστόσο, αυξημένες είναι οι ανάγκες για νοσηλείες σε απλές κλίνες, περιστατικών που χρήζουν παρακολούθησης και ειδικής διαχείρισης, όπως περιπτώσεις ατόμων με συνοσηροτητες. 

Συνολικά οι νοσηλείες εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τις 2.000, καταγράφοντας αύξηση 17% σε εβδομαδιαία βάση. Περίπου 300 νέες νοσηλείες προστίθεται ημερησίως. 

Την κατάσταση περιέγραψε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης σε συνέντευξη του. “Ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά, ειδικά στην Αττική αλλά δεν μας βγάζει πιο βαριές νοσηλείες. Δεν θεωρούμε ότι η πίεση θα μεταφερθεί στους σκληρούς δείκτες δηλαδή στις διασωληνώσεις”, δήλωσε.

Η πίεση για ειδικές απλές κλίνες είναι, λοιπόν, και πάλι μεγαλύτερη στην Αττική, για αυτό και ο σχεδιασμός για ενίσχυση των κλινών COVID-19 ξεκινάει από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά θα ανοίξουν 100 κλίνες και σταδιακά θα προστεθούν άλλες 380, φθάνοντας έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα τις 480 κλίνες. Επιπλέον, σε νοσοκομείο COVID ετοιμάζεται να μετατραπεί το “Αμαλία Φλέμινγκ”.

Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί το σχέδιο ενίσχυσης της 2ης ΥΠΕ, Πειραιώς και νήσων, ενώ και σε αυτή τη στρατηγική διαχείρισης του κύματος COVID-19 θα συμβάλλουν και οι ιδιωτικές κλινικές, που αναμένεται να αναλάβουν τη νοσηλεία non COVID περιστατικών.