Κορωνοϊός: Τα πρώτα προνόμια των εμβολιασμένων

Μετά τη διακοπή των self-test για τους πλήρως εμβολιασμένους νέους και εργαζόμενους, η απελευθέρωση από τον υποχρεωτικό έλεγχο κορωνοϊού επεκτείνεται στην άθληση και την ψυχαγωγία. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκου Χαρδαλιά, για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού: 

-αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την προπόνηση σε γυμναστήρια 
-εισέρχονται με επίδειξη του πιστοποιητικού στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουλίου οπότε επανεκκινεί η λειτουργία τους στο 50% της χωρητικότητας, με self-test για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χρήση μάσκας και έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Επιπροσθέτως για το εμπόριο, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μείωση σε 1 πελάτη ανά 16 τ.μ. από 19 Ιουνίου και επαναλειτουργία για: 

-εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργία των λαϊκών αγορών ειδικά προσαρμοσμένο 
-παιδότοπους με μάσκες προστασίας για τους εργαζόμενους και ενήλικες πελάτες 
-λούνα παρκ με αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, μάσκες για εργαζόμενους και παίκτες (δωρεάν διάθεση στους τελευταίους), απολύμανση μετά από -κάθε χρήση, απόσταση 2 μέτρων μεταξύ κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών, διαγραμμίσεις με αποστάσεις 1,5 μέτρο κατά την αναμονή, αποφυγή συνωστισμού με ευθύνη του επιχειρηματία. 
-υπηρεσιών ευεξίας (λουτρά, ιαματικές πηγές, μασάζ).

Η καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας φέρει επιπλέον αλλαγές στον τουρισμό: 

-από τις πράσινες χώρες, η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται με αρνητικό rapid test και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 12 ετών 
-από τις πορτοκαλί, η είσοδος γίνεται με μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και πλήρη εμβολιασμό με τα αναγνωρισμένα από την Ελλάδα εμβόλια και χωρίς έλεγχο για τα συνοδευόμενα ανήλικα κάτω των 6 ετών (το τελευταίο μέτρο αφορά και τις κόκκινες χώρες) 
-οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό υποχρεούνται σε δύο self test την εβδομάδα, το ένα δωρεάν από το κράτος και το δεύτερο με ευθύνη της επιχείρησης. 

Κάτω από 100 οι διασωληνωμένοι των άλλο μήνα – Στο μισό σχεδόν η διασπορά

Για εντυπωσιακή μείωση της διασποράς και σταθερή αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έκαναν λόγο οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, με την επιδημιολογική εικόνα να παραπέμπει στον περασμένο Οκτώβριο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, η καλή επιδημιολογική πορεία είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης εμβολιαστικής εκστρατείας κυρίως και του καλού καιρού, δευτερευόντως. 

Αναφορικά με την πρώτη, η εμβολιαστική κάλυψη είναι πάνω από 60% σε νησιά όπως η Κέα, η Κύθνος, η Μύκονος και η Μήλος. Ωστόσο, τόνισε η καθηγήτρια, σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες, Ευρυτανία) όπου το ποσοστό είναι μικρότερο του 30%, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους ηλικιωμένους. 

Δεδομένου ότι σε νησιωτικές κυρίως περιοχές όπως Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη, τα νέα κρούσματα αφορούν μικρότερες ηλικίες λόγω αυξημένης κινητικότητας ή έναρξη των διακοπών, η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών άνω των 50 ετών ώστε να προφυλαχθούν από την αναμενόμενη διασπορά του κορωνοϊού από τους νέους. 

Συνολικά, τη σταθερή υποχώρηση του τρίτου επιδημικού κύματος αποτυπώνουν: 

-η μείωση κατά 40% των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και κατά 37% για τα νέα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 
-ο δείκτης Rt στο 0,76% 
-οι 1.300 πλέον νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19, με 15% μείωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 
-η μείωση του μέσου όρου εισαγωγών σε 89 την ημέρα (61 εισαγωγές χθες) και θανάτων σε 13 ημερησίως (16 σήμερα), όπως και η καθημερινή μείωση στους διασωληνωμένους (321), για τους οποίους εκτιμάται ότι θα πέσουν κάτω από τους 100 τον επόμενο μήνα.

Για σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 519 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 252 στην Αττική και 44 στη Θεσσαλονίκη, και επιπλέον επικράτηση της μετάλλαξης ΑΛΦΑ (βρετανική, Β.1.1.7) με ποσοστό 77,68%, ακολουθούμενη από τη B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,51% και τη ΒΗΤΑ (νοτιοαφρικανική , B.1.351/501Y.V2) με ποσοστό 0,29%.