Μετά από 1,5 χρόνο περιοριστικών μέτρων που έφερε ο κορονοϊός, η χώρα λέει αντίο και στα mini lockdown στις περιοχές με βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο.
Συγκεκριμένα μετά τα όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το Σάββατο όσες περιοχές μπαίνουν στην «κόκκινη ζώνη» δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Έτσι δεν θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και η μουσική θα ακούγεται σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια.
Χωρίς κανένα περιορισμό θα διασκεδάζουν πλέον όσοι έχουν εμβολιαστεί. Έτσι στους κλειστούς χώρους όπου μπορούν να μπουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, οι θαμώνες θα επιτρέπεται να είναι όρθιοι και να χορεύουν. Ωστόσο παραμένουν μέχρι νεωτέρας τα μέτρα για χρήση μάσκας και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.
Στους εξωτερικούς χώρους που οι εστιάτορες θα επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα ισχύσει ότι και για τους κλειστούς χώρους.
Αν οι ιδιοκτήτες επιλέξουν να έχουν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους, τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους πελάτες, τότε ισχύουν οι αυστηροί περιορισμοί για μάσκες, αποστάσεις αλλά και απαγόρευση χορού.
Παρ’ όλα αυτά για τους εργαζόμενους στην εστίαση δεν υπάρχει επί του παρόντος υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Θα πρέπει όμως να φορούν μάσκες και τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα rapid test και τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ελευθερία των εμβολιασμένων, να λειτουργήσει ως κίνητρο, για τους ανεμβολίαστους, που αυτομάτως θέτουν εαυτούς εκτός διασκέδασης. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ από το Σάββατο και για 15 ημέρες, οπότε και η επιτροπή θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.
Ανακούφιση, αλλά και γκρίνια από τους επιχειρηματίες της εστίασης όμως είναι γεγονός πως ο κλάδος γυρίζει σελίδα προς την κανονικότητα και στην ελπίδα πως τα μαγαζιά θα μπορέσουν να δουλέψουν όπως πριν την πανδημία του κορονοϊού.
«Μέχρι σήμερα στον εσωτερικό χώρο μπορούσα να βάλω μόνο 30 άτομα. Τώρα θα μπορώ να βάλω 60. Ελπίζουμε να έρθουμε και σε οικονομική κανονικότητα που να είναι βιώσιμη για τον κλάδο της εστίασης και να νιώσει ο κόσμος ότι επιστρέφει στην κανονικότητά του όπως πριν την εποχή του κορoνοϊού» σημείωσε στο Mega ο επιχειρηματίας εστίασης Χρήστος Καπετανάκης.
«Παραμένει η εστίαση σε ένα μίνι lockdown γιατί δεν θα μπορεί να δέχεται ένα 40% των δυνητικών πελατών που είναι ανεμβολίαστοι» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
Ωστόσο, για τις επόμενες 15 ημέρες παραμένουν οι περιορισμοί στη χρήση μάσκας ακόμη και από εμβολιασμένους καθώς και οι αποστάσεις στα τραπέζια.
Τώρα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αναπληρώσουν τις οικονομικές απώλειες της κρίσης της πανδημίας που κρατούσε τα καταστήματα κλειστά.
«Πρέπει να δουλέψουμε τρία χρόνια χωρίς άλλα απρόοπτα για να επαναφέρουμε τις απώλειες της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Καπετανάκης.
Οι επιχειρηματίες του θεάματος περίμεναν να ακούσουν μέτρα και για τον κλάδο τους όμως το μόνο που ανακοινώθηκε είναι αυτά για την εστίαση. Με την προηγούμενη σεζόν να έχει χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά, ζητούν άμεση εφαρμογή μέτρων που θα τους επιτρέψουν να λειτουργούν.
Ο διευθύνων σύμβουλος των Θεατρικών Σκηνών, Πάνος Κατσαρίδης, κάνει λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Δεν γίνεται στα μπουζούκια να σηκώνονται και να χορεύουν και στο θέατρο καθιστοί με μάσκες…» υπογράμμισε. Την αλλαγή των μέτρων που τηρούνται μέχρι σήμερα ζητούν και οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων.
«Το αγκάθι που παραμένει είναι η πληρότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών, Παναγιώτης Τσακαλάκης, προσθέτοντας πως θα πρέπει «να αφαιρεθούν οι μάσκες, καθώς δεν μπορεί ο θεατής να είναι μέσα τρεις ώρες και να βλέπει το έργο με μάσκα». Μοναδική τους ελπίδα είναι εντός των επόμενων 15 ημερών η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των αλλαγών και στον χώρο του θεάματος.