Κορωνοϊός: Tα μέτρα που μας περιμένουν το φθινόπωρο

Η έλευση του φθινοπώρου αναμένεται να φέρει κύματα τα οποία θα δίνουν περισσότερες νοσηλείες όπως παραδέχτηκε ο Θάνος Πλεύρης χθες Τετάρτη 17/8 μιλώντας στην τηλεόραση. Ο ίδιος τόνισε ποια μέτρα εξακολουθούν να συστήνονται και έδωσε μια γεύση από τα μέτρα που μας περιμένουν το φθινόπωρο εξηγώντας τη λογική που θα επικρατήσει γενικά και ειδικά όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «με τα εργαλεία που έχουμε αυτή την στιγμή δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι μέτρα τα οποία θα είναι ήπιας μορφής» τονίζοντας ότι : «Δεν θα είναι μέτρα τα οποία ζήσαμε όλα αυτά τα δυο χρόνια που ουσιαστικά δημιουργούσαν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις, σίγουρα σε λογική με χρήση της μάσκας. Αλλά η επιβολή θα είναι εκεί πέρα που είναι απολύτως απαραίτητο».

Η σύσταση για τις μάσκες

Ο Υπουργός  Υγείας εξήγησε ότι η χρήση της μάσκας συνεχίζει να αποτελεί σύσταση και ότι είναι καλό να χρησιμοποιείται σε μέρη με συγχωτισμό, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, αλλά και σε κάποιους χώρους μεταφοράς, όπως είναι οι κλειστοί χώροι των πλοίων.

«Άρα, η λογική μας θα είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήσης της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό, διότι πλέον είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει πληθυσμός που κινδυνεύει περισσότερο και από αυτόν τον πληθυσμό ουσιαστικά θα ζητάμε να έχει και παραπάνω μέτρα προστασίας, να εμβολιαστεί τάχιστα» είπε δίνοντας μια πρόγευση για τα μέτα που θα συνεχίσουν να ισχύουν το φθινόπωρο

Επιστρέφουν τα «σκληρά» μέτρα προστασίας στα σχολεία;

Τέλος, όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων επιβεβαίωσε όσα εξήγησε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου χθες το πρωί στο Mega. «Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία». Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται».

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι το περσινό πρωτόκολλο λειτούργησε υποδειγματικά και ότι αυτό που μένει να γίνει είναι να περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και την απαιτούμενη αξιολόγηση των επιδικών. «Είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά.

«Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών» δήλωσε και εξήγησε ότι
χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία» κατέληξε.