Κουμκουάτ: 16 οφέλη που προσφέρει το μικροσκοπικό εξωτικό φρούτο

Αυτό το μικροσκοπικό φρούτο με την ιδαίτερη γεύση έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μπορεί να το έχετε δοκιμάστε ως λικέρ ή ως γλυκό του κουταλιού, το οποίο και αγαπάνε πολύ στην Κέρκυρα. Κατάλληλο και για σαλάτες, σε γιαούρτι και πολλούς άλλους διατροφικούς συνδυασμούς.

Τα κουμκουάτ περιέχουν λίγες θερμίδες: 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου παρέχουν μόνο 71 θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως:

Αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και Ε)
βιταμίνες Β (θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, φολικό και παντοθενικό οξύ)
Φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπως καροτένια, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και τανίνες
Μέταλλα όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο
Ίνες και πρωτεΐνες
Μην ξεχνάτε να τρώτε και τη φλούδα του κουμκουάτ καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και αιθέρια έλαια.

Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα παρακάτω οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, όπως:

1.Συμβάλλουν στη σύνθεση κολλαγόνου και την επούλωση πληγών
2.Έχουν αντιιική και αντικαρκινική δράση
3.Βοηθούν στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, της αρθρίτιδας και του διαβήτη
4.Ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου από τις διατροφικές πηγές
5.Ρυθμίζουν την πεπτική υγεία
6.Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, των αερίων, του μετεωρισμού και των κραμπών
7.Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες
8.Λειτουργούν ως συν-παράγοντες μεταβολισμού των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών
9.Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
10.Υποβοηθούν την ανάπτυξη νέων κυττάρων
11.Προστατεύουν τον οργανισμό από ξένους εισβολείς, λοιμώξεις, βακτήρια και μύκητες
12.Βελτιστοποιούν την ισορροπία ινσουλίνης και γλυκόζης στο σώμα
13.Τρέφουν τα μαλλιά και ενισχύουν την υγεία των δοντιών
14.Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας
15.Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος
16.Συμβάλλουν στη δημιουργία γερών οστών