Κρας τεστ έξι εβδομάδων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Ποια είναι τα επόμενα βήματα που εξετάζει το Μαξίμου

Τα ίδια στελέχη ωστόσο διαμηνύουν ότι προηγείται η προώθηση στη Βουλή και εφαρμογή των ρυθμίσεων για τη δέσμη μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί: για τη διασκέδαση των καθήμενων μέσα και έξω και τους αποκλειστικά Covid free κλειστούς χώρους καθώς και για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις δομές φροντίδας και υγείας.
 

Οποιοδήποτε νέο βήμα προς την επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε επιπλέον κατηγορίες εργαζομένων «παγώνει» η κυβέρνηση και, ενώ κρατά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ρίχνει προσώρας το βάρος αποκλειστικά στο μείγμα πειθώ, κίνητρα και αυστηρά μηνύματα για όσους δεν εμβολιάζονται. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι επόμενες έξι εβδομάδες λειτουργούν για την κυβέρνηση ως το κρισιμότερο κρας τεστ στον στόχο για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας απέναντι στο τέταρτο πανδημικό κύμα, με δύο σταθμούς: την 16η Αυγούστου (προθεσμία εμβολιασμού για το προσωπικό σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων) και την 1η Σεπτεμβρίου (για τους υγειονομικούς). Η αποδοτικότητα των μέτρων στο διάστημα αυτό θα καθορίσει τυχόν αναπροσαρμογή στη στρατηγική του Μαξίμου και επέκταση μέτρων σε ομάδες εργαζομένων, όπως δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί ή άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι με τακτική απευθείας επαφή με πολίτες – που δεν αποκλείονται αυτή τη στιγμή από κυβερνητικούς παράγοντες.

Τα ίδια στελέχη ωστόσο διαμηνύουν ότι προηγείται η προώθηση στη Βουλή και εφαρμογή των ρυθμίσεων για τη δέσμη μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί: για τη διασκέδαση των καθήμενων μέσα και έξω και τους αποκλειστικά Covid free κλειστούς χώρους καθώς και για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις δομές φροντίδας και υγείας. Οι διατάξεις περί υποχρεωτικότητας και κυρώσεων στους μη εμβολιασμένους (αναστολή εργασίας άνευ μισθού) αναμένονται, κατά πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, αφότου τα άρθρα πιθανότατα περάσουν και από τα γραφεία τόσο της επιτροπής Εμβολιασμών όσο και της επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Αναδίπλωση από Μιχαηλίδου. Το Μαξίμου επιδιώκει συνολικά χαμηλότερους τόνους και «χειρουργική» επικοινωνιακή διαχείριση του ευαίσθητου θέματος στο φόντο της προσωπικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για κινήσεις με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία αλλά και ευαισθησία. Εξού και άναψε φωτιά (δυσαρέσκειας) στο πρωθυπουργικό γραφείο το σενάριο για χρονικό πλαφόν στην αναστολή εργασίας και έπειτα απόλυση όποιου βρίσκεται σε καθεστώς υποχρεωτικότητας αλλά θα επιμένει στην άρνηση εμβολιασμού. Αυτό άφησε ανοιχτό η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, που αναγκάστηκε γρήγορα σε αναδίπλωση. «Ολα εξετάζονται και όλα αξιολογούνται» ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και της «Ελευθερίας» είναι η θέση της κυβέρνησης, που αγωνιά να κερδίσει το στοίχημα αφενός της τήρησης των νέων μέτρων στη διασκέδαση από αύριο αφετέρου της κινητοποίησης των πολιτών προς τον εμβολισμό και σε δεύτερη φάση τη γρήγορη αναπλήρωση των κενών που θα προκύπτουν από «αρνητές» σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ευπαθών ατόμων, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και κλινικές. «Ξεκινάμε από αυτά που ανακοινώθηκαν και εξαγγέλθηκαν. Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο» είπε (Σκάι) η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Οι εκπαιδευτικοί. Στο πλαίσιο αυτό ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο… συρτάρι, όχι πάνω στο κυβερνητικό τραπέζι. Με την αποστροφή «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται» απαντούν άλλωστε οι αρμόδιοι υπουργοί και ξεκαθαρίζουν ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει κανονική λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη στον κλάδο δεν απογοητεύει την κυβέρνηση, αλλά ανέρχεται σε περίπου 73%, όπως σημείωσε χθες και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) δήλωναν χθες στα «ΝΕΑ» ότι «δεν είναι θέμα δικό μας να κρίνουμε ή να παρεμβαίνουμε με ανακοινώσεις μας στις απόψεις των ειδικών για το θέμα. Ο,τι κρίνουν οι ίδιοι, θα πρέπει και να εφαρμοσθεί». Κατόπιν αυτού το ερώτημα που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στον χώρο της εκπαίδευσης είναι αν τελικά θα είναι υποχρεωτικός και ο εμβολιασμός των φοιτητών και φοιτητριών των ΑΕΙ την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, κάτι που όμως δεν είναι κάτι που έχει κερδίσει ως σήμερα τις περισσότερες θετικές εισηγήσεις. Οσον αφορά στα πανεπιστήμια, σχετικές εισηγήσεις για «αποκλεισμό» όσων δεν εμβολιάζονται από τα αμφιθέατρα έχουν κατατεθεί, αλλά προς το παρόν θεωρείται αποδοτικότερη η συστράτευση της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκστρατεία ενημέρωσης των νέων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινητοποιούνται οι πρυτανικές αρχές, προς ικανοποίηση και του Μαξίμου. «Θέλουμε το Πανεπιστήμιό μας ανοιχτό. Η επιλογή είναι δική μας, το διαβατήριο για τα αμφιθέατρα, τα εργαστήρια, τις κλινικές το κρατάμε στα χέρια μας» ήταν το μήνυμα του πρύτανη του ΑΠΘ Νικόλαου Παπαϊωάννου ενώ και οι πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσαν χθες μήνυμα προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες: «Κάνοντας το εμβόλιο, θωρακίζουμε υγειονομικά τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους, είναι συνεπώς μια σοβαρή πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης».
Σύμμαχοι-επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση προσδοκούν να έχουν συμμάχους και τους ιδιώτες επιχειρηματίες ώστε να ζητούν από τους εργαζομένους τους ακόμα και με παροχή κινήτρων να κάνουν το εμβόλιο.