
Κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα και αν αποτελεί λόγο ανησυχίας; Αυτή η ιογενής λοίμωξη μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος τσιμπουριού και μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα. Δείτε ποια βασικά συμπτώματα εμφανίζει η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα και πώς μπορείτε να προστατευτείτε.
Τι είναι η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα
Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα (Tick-borne encephalitis) είναι μια ιογενής νόσος που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και μεταδίδεται κυρίως μέσω νυγμάτων μολυσμένων κροτώνων (τσιμπουριών). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μεταδοθεί μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα. Τα τσιμπούρια βρίσκονται κυρίως σε υγρές και δασώδεις περιοχές, αλλά και σε αστικά πάρκα και κήπους. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως εργαστηριακά ατυχήματα ή κάθετη μετάδοση από μητέρα σε βρέφος.
Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα
Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα έχει συνήθως ήπια συμπτώματα ή είναι και ασυμπτωματική σε περίπου 2 στους 3 ανθρώπους που μολύνονται. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, η περίοδος επώασης (δηλαδή ο χρόνος από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων) είναι περίπου 7 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 28 ημέρες. Αν η λοίμωξη προκύψει από κατανάλωση μολυσμένων τροφών, η επώαση είναι πιο σύντομη, περίπου 4 ημέρες.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η νόσος έχει συχνά διφασική πορεία, με μια αρχική φάση που περιλαμβάνει μη ειδικά συμπτώματα, όπως:
- πυρετό
- κόπωση
- κεφαλαλγία
- μυαλγίες
- ναυτία
- απώλεια όρεξης
Ακολουθείται από μια δεύτερη φάση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές, όπως:
- μηνιγγίτιδα
- εγκεφαλίτιδα
Οι παραπάνω παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν:
- μόνιμη παράλυση
- απώλεια μνήμης
- προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού
- διαταραχές ομιλίας και γλώσσας
Σύμφωνα με το Cleveland Clinic, τα αρχικά συμπτώματα εμφανίζονται περίπου μία εβδομάδα μετά το τσίμπημα.
Ο ευρωπαϊκός υπότυπος του ιού είναι συνήθως πιο ήπιος, ενώ ο υπότυπος της Άπω Ανατολής μπορεί να έχει θνητότητα έως 35%. Η διάγνωση βασίζεται στην ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων.
Υπάρχει θεραπεία για την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα;
Όσον αφορά τη θεραπεία, δεν υπάρχει ειδική αντιική αγωγή για την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα. Η αντιμετώπιση επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία για σοβαρές περιπτώσεις.
Για την πρόληψη, συνιστάται η αποφυγή περιοχών με υψηλή παρουσία κροτώνων, η χρήση εντομοαπωθητικών και η κατάλληλη ένδυση κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων σε ενδημικές περιοχές. Επιπλέον, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, το οποίο συνιστάται σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Αξίζει να ανησυχούμε;
Η νόσος είναι ενδημική σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, με αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 30 χρόνια. Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία και η Αυστρία καταγράφουν υψηλά ποσοστά μολύνσεων. Στην Ελλάδα, τα περιστατικά είναι σπάνια, αλλά πρόσφατα καταγράφηκε νέο κρούσμα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη εγρήγορσης και επιτήρησης από τους επαγγελματίες υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή ύποπτων περιστατικών.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης;
Ο εμβολιασμός κατά της κροτωνογενής εγκεφαλίτιδας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί η μόλυνση. Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως όσοι συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες σε περιοχές με τσιμπούρια που μεταδίδουν τον ιό, είναι καλό να κάνουν το εμβόλιο.
Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο για τσιμπήματα τσιμπουριών ακολουθώντας τα εξής:
- Φορέστε μακριά παντελόνια, κάλτσες και πουκάμισα με μακριά μανίκια όταν βρίσκεστε σε περιοχές με τσιμπούρια.
- Χρησιμοποιήστε απωθητικό εντόμων με DEET.
- Ελέγξτε το σώμα σας και τα κατοικίδια ζώα σας για τσιμπούρια όταν επιστρέφετε από εξωτερικούς χώρους. Ζητήστε από κάποιον άλλον να ελέγξει περιοχές που δεν μπορείτε να δείτε, όπως το τριχωτό της κεφαλής, το λαιμό και την πλάτη.
- Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το πώς να προστατεύσετε τα κατοικίδια ζώα σας από τα τσιμπούρια.
- Κρατήστε το χόρτο σας κοντό.
- Τέλος, μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως παγωτό ή τυρί), τα οποία μπορεί επίσης να μεταφέρουν τον ιό.
Πηγή: oloygeia.gr