Κρούσματα κορωνοϊού στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αττικής
Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο, στις προνοιακές μονάδες θα πρέπει να γίνονται τεστ σε περιθαλπόμενους και προσωπικό μια φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς, όμως, το πρωτόκολλο δεν εφαρμόζεται, καθώς δεν γίνονται ούτε στις δημόσιες προνοιακές μονάδες. Το τεστ δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον EOΠΥΥ.
Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας, ο ΕΟΔΥ είναι άφαντος από τις προνοιακές μονάδες. Κι αυτό αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις.
«Επισκέφθηκα σήμερα το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων που εδρεύει στη Βούλα. Ενημερώθηκα ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τρεις υπάλληλοι και τρεις περιθαλπόμενοι. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με συμπτώματα σε νοσοκομεία αναφοράς. Τα τελευταία τεστ που έκαναν οι περιθαλπόμενοι και το προσωπικό φέρουν ημερομηνία 18 Νοεμβρίου. Έκτοτε δεν ξαναεμφανίσθηκε ο ΕΟΔΥ και ούτε διατίθενται στις μονάδες, από το υπουργείο ή τον ΕΟΔΥ rapid test για να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε προσωπικό και περιθαλπόμενους. Για μοριακό τεστ ούτε λόγος. Στην εν λόγω μονάδα νοσηλευτής εργάσθηκε την Τετάρτη πρωί. Τη Πέμπτη εμφάνισε συμπτώματα. Παρ’ ότι ειδοποίησε την υπηρεσία του, δεν κλήθηκε για να του γίνει τεστ. Έκανε μοριακό τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο και πλήρωσε 60 ευρώ από τη τσέπη του. Το Σάββατο, το απόγευμα βγήκε θετικό και ειδοποίησε τη μονάδα. Ένας άλλος συνάδελφος νοσηλευτής, εμφάνισε συμπτώματα την ίδια μέρα, δηλαδή, το απόγευμα του Σαββάτου. Αγόρασε με δικά του χρήματα το rapid test, πήρε δειγματοληψία μόνος του και βγήκε θετικό. Ειδοποίησε άμεσα τη μονάδα. Οι υπεύθυνοι απευθύνθηκαν την ίδια ώρα στον ΕΟΔΥ, που όμως δεν εμφανίσθηκε ούτε την Κυριακή, ούτε και σήμερα, Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι από μόνοι τους έκαναν rapid test, στους εαυτούς τους, αλλά και στους περιθαλπόμενους. Βγήκαν τρεις περιθαλπόμενοι θετικοί με συμπτώματα και διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς και μία ακόμη εργαζόμενη. Ο ΕΟΔΥ είχε αύριο, Τρίτη, προγραμματισμένο ραντεβού για δειγματοληπτικό έλεγχο στη μονάδα και όπως ενημέρωσαν, τελικά θα εμφανισθούν. Καμία σημασία για τον ιό που σιγοβράζει στη μονάδα και προσπαθούν μόνοι τους οι εργαζόμενοι, χωρίς να γνωρίζουν το μέγεθος της διασποράς. Μεγάλος ο κίνδυνος για τους περιθαλπόμενους», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος και έθεσε ένα καίριο ερώτημα:
- Που είναι οι προληπτικοί έλεγχοι, μια φορά την εβδομάδα, όπως δεσμεύτηκαν από το υπουργείο Εργασίας;
Πέρασαν δύο μήνες από τότε που έγινε ο τελευταίος έλεγχος. Επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις προνοιακές μονάδες. Λένε ότι θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, αλλά ακριβή ημέρα δεν δόθηκε από το υπουργείο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της διασποράς στο εν λόγω θεραπευτήριο. Και το ζητούμενο είναι μη βρούμε μπροστά μας και άλλα ανάλογα περιστατικά.