Κωνσταντίνος Πάντος: «Έστω και έτσι, πετύχαμε την ευαισθητοποίηση των γυναικών και της κοινωνίας»

«Ο καλύτερος τρόπος, για να αποκτήσει παιδί μία γυναίκα είναι η φυσική οδός», τόνισε στην τηλεοπτική Vikcy Pedia ο Κωνσταντίνος Πάντος. Ο γνωστός γυναικολόγος έδωσε στη Βασιλική Πολύζου την πρώτη συνέντευξή του μετά από τον σάλο που προκλήθηκε για το συνέδριο με θέμα τη γονιμότητα.

«Προσπαθήσαμε και όραμά μας ήταν, να κάνουμε αυτό το συνέδριο, προκειμένου να αναδείξουμε την έλλειψη ενημέρωσης και να ευαισθητοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τον πληθυσμό, κυρίως τον γυναικείο, αλλά και τον ανδρικό. Τον γυναικείο, όμως, διότι η φύση θέτει όρια. Θέτει αυστηρά όρια. Είναι κατά κάποιο τρόπο αμείλικτη όσον αφορά στα όρια που θέτει στη γονιμότητα μιας γυναίκας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν το αντιλαμβάνεται εύκολα μία γυναίκα. Λόγω ότι έχει απορροφηθεί στην καριέρα της. Λόγω ότι έχει απορροφηθεί στο επάγγελμά της. Λόγω του ότι μία σύγχρονη Ελληνίδα, στα 40 στα 45 της είναι μία όμορφη γυναίκα, καλοστεκούμενη, επιτυχημένη σε όλους τους τομείς της ζωής της δεν αντιλαμβάνεται ότι η φύση, κατά κάποιο τρόπο, είναι ένα ρολόι, το οποίο σταματάει όσον αφορά στην παραγωγή ωαρίων. Η εμμηνόπαυση ξεκινάει από τα 40. Μπορεί να φτάνει μέχρι τα 50 και τα 55 μερικές φορές, αλλά ο ορισμός της εμμηνόπαυσης είναι μετά τα 40. Κάτι που θέλαμε να τα αναδείξαμε», εξήγησε ο επονομαζόμενος «Mr Πελαργός», ενώ ξεκαθάρισε ότι «σκοπός του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη. Δηλαδή, μία γυναίκα που δεν έχει σκοπό να κάνει παιδί, να προλάβει τη φύση. Να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αλλά να ‘ναι ενημερωμένη η επιλογή της».

Φυσικά, ο Κωνσταντίνος Πάντος αναγνώρισε το δικαίωμα που έχει η κάθε γυναίκα στην αυτοδιάθεσή της και στις επιλογές για να διαμορφώνει τη ζωή της.

«Οπωσδήποτε αναγνωρίζω το δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει για τη ζωή της. Οπωσδήποτε είμαι υπέρ. Έχω και πέντε κορίτσια και θα ήθελα και οι ίδιες να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Αλλά να είναι ενημερωμένες για τα όρια που θέτει η φύση. Προσπαθήσαμε να τι αναδείξουμε μέσα από κάποια σποτάκια, για τα οποία είδαμε κατόπιν εορτής ότι ενδεχομένως να πέρασαν λάθος μήνυμα. Αναθέσαμε σε κάποιο δημοσιογράφο. Μετά μείναμε ήσυχοι διότι είχε και την έγκριση των αρμόδιων φορέων και του ΕΣΡ. Παιζόταν ήδη στην ΕΡΤ και σε άλλα κανάλια για δύο εβδομάδες. Δεν υπήρχε κάποια αντίδραση. Ήταν κάπως σκληρό, με την έννοια ότι έφερνε τη γυναίκα αντιμέτωπη με το πρόβλημα και κάπως απότομα. Παραγνωρίσαμε το θέμα της άρνησης και του θυμού, που μπορούσε να δημιουργηθεί από ένα τέτοιο σποτάκι. Είναι πολλές οι γυναίκες που δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Στενοχωριέμαι αφάνταστα εγώ που εφαρμόζω τις μεθόδους της εξωσωματικής γονιμοποίησης, προσπαθώντας να βοηθήσω και τις γυναίκες και τα ζευγάρια και όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, διότι η Ελλάδα έχει γίνει προορισμός ιατρικού τουρισμού, πιστοποιημένος προορισμός. Δεν θέλω, όμως, να εφαρμόζω τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης άσκοπα σε ζευγάρια ή σε γυναίκες  που κατά κάποιον τρόπο έχουν αμελήσει την προσωπική ζωή τους. Έχει περάσει η ηλικία και θα μπορούσαν να έχουν καταφέρει πολύ νωρίτερα και με πιο φυσικούς τρόπους αυτό που θέλουν, δηλαδή, την απόκτηση ενός παιδιού», συμπλήρωσε ο διάσημος μαιευτήρας και συμπλήρωσε: «Κατά κάποιον τρόπο παρασυρθήκαμε από το γεγονός ότι το σποτάκι είχε την έγκριση των αρμόδιων φορέων και παιζόταν ήδη στην τηλεόραση. Δεν δώσαμε την απαιτούμενη σημασία. Κάποιες γυναίκες το ερμήνευσαν διαφορετικά. Ενδεχομένως και να είχαν δίκιο από τη δική τους οπτική γωνία. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Δεν ήταν ο σκοπός να προσβάλουμε. Ούτε θέλαμε να περάσουμε οποιοδήποτε άλλο μήνυμα. Παρά το “ενημερωθείτε, να έχετε τη γνώση και να παίρνετε τα μέτρα νωρίτερα, να προλάβετε αυτό που έχει προβλέψει η φύση του καθενός”».

Για το καμπανάκι της εμμηνόπαυσης που είναι διαφορετικό σε κάθε ηλικία, ο Κωνσταντίνος Πάντος τόνισε: «Κάθε γυναίκα πρέπει να είναι ενημερωμένη και να ξέρει ότι μετά από τα 35 η γονιμότητα πέφτει σε χαμηλά επίπεδα. Να λάβει τα μέτρα της, να κάνει τεστ γονιμότητας, να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και, βέβαια, εφόσον έχει σύντροφο ή, είναι παντρεμένη, να αποφασίσει κάποια στιγμή να αποκτήσει το παιδί της. Αν δεν έχει σκοπό να αποκτήσει παιδί κι έχει άλλες προτεραιότητες στη ζωή της ή, δεν έχει σύντροφο, τότε τουλάχιστον να καταψύξει τα ωάρια της. Να μη βρεθεί προ εκπλήξεως σε μεγαλύτερες ηλικίες και ιδιαίτερα μετά από τα 40».

Ο διακεκριμένος επιστήμονας αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από την MRB μία έρευνα για τη γνώση που υπάρχει στην κοινωνία γύρω από τα θέματα της γονιμότητας, αλλά και αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Εξήγησε ότι κάλεσε στο συνέδριο πολιτικούς, στελέχη της αυτοδιοίκησης και ιερείς, ώστε το μήνυμα για το ρολόι της φύσης να φτάσει σε κάθε σπίτι. Επίσης υπογράμμισε την απογοήτευσή του επειδή «το συνέδριο ήταν επιστημονικό και κοινωνικό», αλλά «έκαναν πίσω διάφοροι φορείς που είχαν δώσει την αιγίδα τους και την απέσυραν χωρίς να συζητήσουν». Με πρόδηλη την πίκρα του για τη στάση που κράτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Πάντος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της επιστήμης στον τομέα της μαιευτικής. Κυρίως, όμως, αναφέρθηκε σε όσα πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα σε όλες τις ηλικίες, ώστε να διατηρεί την υγεία της, αλλά και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκπληρώσει το όνειρο της μητρότητας είτε με φυσικό τρόπο, είτε ακόμα και μέσω της κατάψυξης ωαρίων. «Έστω και έτσι, με τον λάθος τρόπο ίσως, καταφέραμε και ευαισθητοποιήσαμε τις γυναίκες και την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.