Κ. Μητσοτάκης: Δείκτης ώριμης δημοκρατίας είναι και η εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ

Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι στον αγώνα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ ο ιατρικός κόσμος είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος.

«Δείκτης ώριμης δημοκρατίας είναι και η εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αναβάθμιση του οποίου δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι με τον ιατρικό κόσμο και το υγειονομικό προσωπικό», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του για το εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Ευχαριστεί τους ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν όλα τα κενά των εφημεριών προσωρινά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. «Χαίρομαι που ανταποκρίθηκε και ο ιατρικός κόσμος της Κω, που ως το νησί του Ιπποκράτη, έπρεπε να δώσει το καλό παράδειγμα βοηθώντας το νοσοκομείο έως ότου αποδώσουν τα μέτρα και τα κίνητρα που θεσπίσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα» αναφέρει.

«Προχωρήσαμε στην εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων όπως η δυνατότητα ιδιωτικού έργου, τα απογευματινά χειρουργεία, η θέσπιση του επιδόματος 2.100 ευρώ για μετακίνηση σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και ο τριπλασιασμός του μηνιαίου επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν στις λεγόμενες άγονες περιοχές.

Η ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας και η πανδημία άφησαν πληγές στο ΕΣΥ που παλεύουμε να θεραπεύσουμε.

Διαθέτουμε σχέδιο, πόρους και βούληση να έχουμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΕΣΥ έως το 2027. Στη δική μου αντίληψη στο ΕΣΥ έχουν ρόλο και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, πάντα προς όφελος των ασθενών και χωρίς να επιβαρύνονται.

Γι’ αυτό και καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια για να δώσουμε περισσότερα κίνητρα, να κάνουμε το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους νέους γιατρούς να ενταχθούν σε αυτό καθώς και καλύτερες συνθήκες για όσους ήδη το υπηρετούν, ειδικά σε αυτές τις περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις».

Στο επίκεντρο οι ευάλωτοι πολίτες

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στις ευάλωτες πληθυσμού τονίζοντας: «Η μέριμνα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας αποτελεί έναν ακόμη δείκτη ποιότητας μιας σύγχρονης δημοκρατίας. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές τις δυο κυβερνητικές αποφάσεις που ελήφθησαν προ ημερών και για τις οποίες σας έγραψα μέσα στην εβδομάδα. Αναφέρομαι στην εκ νέου διεύρυνση του πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, στον οποίο προστέθηκαν άλλες 17 παθήσεις. Έτσι, βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας που έπρεπε να περνούν ξανά και ξανά από επιτροπές για να λάβουν πιστοποίηση και τις παροχές που δικαιούνται. Παράλληλα, στο ιατρικό δυναμικό των ΚΕ.Π.Α. εντάσσονται νέες ιατρικές ειδικότητες και επιπλέον 700 γιατροί, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τους 1200 από 500 που είναι σήμερα. Διαρκής μας στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και τον στόχο αυτόν τον υπηρετούμε απαρέγκλιτα».

Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός και στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

«Μια εξ αυτών που αφορά τη δημόσια υγεία και υλοποιείται με χρηματοδότηση του «Ελλάδα 2.0» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next GenerationEU είναι η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας 2024-2026. Προ ημερών και με τον τίτλο «Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα» ξεκίνησε η εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία παιδιών και εφήβων η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Ελλάδα και αφορά παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια σε αυτά και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα, όπως, ενδεικτικά, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού προγράμματος».

Πηγή: oloygeia.gr