Λίπος στο συκώτι: Η ύπουλη ασθένεια από την οποία πάσχει το 32% των ανθρώπων
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια πάθηση που υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 32% των ενηλίκων παγκοσμίως. Είναι λιγότερο γνωστή από ότι ο διαβήτης τύπου 2 για παράδειγμα, ο οποίος ωστόσο επηρεάζει περίπου το 10,5% παγκοσμίως.
Έχει έρθει, λοιπόν, η ώρα να μιλήσουμε για την μη αλκοολική λιπώδη νόσο και για το τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη λειτουργία του ήπατος και την καρδιομεταβολική υγεία.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται πολύ λίπος στο συκώτι, αλλά ο λόγος για τη συσσώρευση λίπους δεν σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Αντίθετα, συνδέεται με την πρόσληψη υψηλών θερμίδων, το υπερβολικό σωματικό λίπος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η κακή μεταβολική υγεία βλάπτει το συκώτι, καθώς υπάρχει αύξηση της ποσότητας λίπους και οι ορμονικές αλλαγές δίνουν εντολή στο σώμα να αποθηκεύει αυτό το λίπος στο συκώτι. Αυτή η συσσώρευση λίπους δεν εξελίσσεται απαραίτητα σε μακροπρόθεσμη, μη αναστρέψιμη βλάβη, αλλά καταπονεί το συκώτι και κάνει τη δουλειά του πιο δύσκολη. Θέτει επίσης τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Και τα άτομα με αυτές τις παθήσεις διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο.
Τα σημάδια της νόσου
Το δύσκολο είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγα σημάδια αυτής της σιωπηλής ασθένειας και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ειδικά στα αρχικά στάδια.
Οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε μια εξέταση αίματος για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο της πάθησης.
Μια εξέταση αίματος μπορεί επίσης να μετρήσει ηπατικά ένζυμα όπως η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT) και η γ-γλουταμυλτρανσφεράση (γ-GT). Αυτοί οι βιοδείκτες δεν περιλαμβάνονται συχνά στην τυπική αιματολογική εξέταση, επομένως μπορούν να μετρηθούν ως μέρος μιας εξέτασης της ηπατικής λειτουργίας μόνο εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι χρειάζεται.
Αυτό είναι που κάνει αυτή την ασθένεια τόσο ύπουλη. Εάν δεν πάτε στο γιατρό μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε συμπτώματα, όπως κόπωση ή πόνο στην κάτω δεξιά πλευρά των πλευρών, η ασθένεια θα έχει προχωρήσει σημαντικά.
Μπορείτε να αποτρέψετε ή να αναστρέψετε το λιπώδες ήπαρ;
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αποτρέψετε το λιπώδες ήπαρ και να αντιστρέψετε την κατάσταση. Το βασικό είναι οι αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής. Δεν υπάρχει φάρμακο.
- Απώλεια βάρους
- Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης
- Ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή
- Καταναλώστε πολλές φυτικές ίνες
- Τακτική σωματική δραστηριότητα
- Συμπεριλάβετε φιλικά προς το συκώτι αντιοξειδωτικά και βιταμίνες
1. Απώλεια βάρους
Αυτή είναι πραγματικά η κύρια θεραπεία, καθώς η εξέλιξη της νόσου σχετίζεται στενά με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Ακόμη και μια μέτρια, σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά το ηπατικό λίπος.
Έρευνα δείχνει ότι και μόνο μια μείωση κατά 5% του δείκτη μάζας σώματος οδηγεί σε μείωση του λίπους του ήπατος κατά 25%.
2. Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης
Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην προώθηση της απώλειας λίπους. Η πρωτεΐνη ανεβάζει το μεταβολισμό σας, καθώς χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την πέψη της, σας βοηθά να παραμένετε χορτάτοι και σας βοηθά να χάσετε λίπος, διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή σας μάζα.
3. Ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, όπως η μείωση της πρόσληψης σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων και η αύξηση της πρόσληψης μονοακόρεστων λιπαρών (όπως το ελαιόλαδο), καθώς και των ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει το ηπατικό λίπος.
4. Καταναλώστε πολλές φυτικές ίνες
Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
5. Τακτική σωματική δραστηριότητα
Ένας τρόπος ζωής χωρίς άσκηση και σε συνδυασμό με μια κακή διατροφή, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο λιπώδες ήπαρ. Πολλές κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι τόσο η αερόβια όσο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μειώνουν το ηπατικό λίπος και βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.
6. Συμπεριλάβετε φιλικά προς το συκώτι αντιοξειδωτικά και βιταμίνες
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη νόσο, ούτε θα την αποτρέψουν, αλλά μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι να κάνει τη δουλειά του πιο αποτελεσματικά. Η βιταμίνη B12, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, το σελήνιο, η γλουταθειόνη, το γαϊδουράγκαθο και ο κουρκουμάς βοηθούν το συκώτι στην αποτοξίνωση και μπορούν να ληφθούν είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, μετά από συνεννόηση με το γιατρό σας.