Λουκέτο από την πρώτη βαριά παράβαση – Δήμαρχοι και μητροπολίτες στη μάχη της πειθούς – Πότε έρχεται η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα

Η 15η Ιουλίου είναι η ημερομηνία κλειδί που οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας θα λειτουργούν πλέον με ειδική σήμανση.

Επιχειρησιακό σχέδιο με εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους αλλά και βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες, επιχειρηματίες και πελάτες βρίσκεται υπό επεξεργασία στην κυβέρνηση. Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συζήτησαν τα μέτρα σε συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις. Ο κάθε υπουργός έκανε τις δικές του εισηγήσεις. Ο πρωθυπουργός θα δώσει το τελικό οκ.

Aπό τις 15 Ιουλίου

Η 15η Ιουλίου είναι η ημερομηνία κλειδί που οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας θα λειτουργούν πλέον με ειδική σήμανση που θα δείχνει ότι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους και επομένως δεν θα χρειάζεται να τηρούν μέτρα ή θα είναι μεικτές και θα δέχονται εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται (αποστάσεις τραπεζιών, περιορισμένη χωρητικότητα κλπ).

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εάν ένα κλαμπ όπως είναι αυτά στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής όπου μπορεί να συγκεντρωθούν 2000 νέοι, έχει τη σήμανση για εμβολιασμένους αλλά από την πίσω πόρτα βάζει ανεμβολίαστους και μετατρέπεται η επιχείρηση σε υγειονομική βόμβα ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα που θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύ βαριά ποινή να του επιβληθεί λουκέτο από την πρώτη φορά που θα πιαστεί να παρανομεί. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για μια μεικτή επιχείρηση η οποία θα έχει παραβεί τα πρωτόκολλα.

Βαριά πρόστιμα

Η πρόταση να υπάρχει μια κλιμάκωση και στην πρώτη παράβαση να επιβληθεί για παράδειγμα ένα πρόστιμο 2.500 ευρώ για μια μικρομεσαία επιχείρηση και 5000 για μια μεγάλη, στην δεύτερη να τριπλασιαστεί και στην τρίτη να τεθεί σε αναστολή, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η εντολή του πρωθυπουργού και το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα και να κλείσουν οι όποιες κερκόπορτες που θα οδηγούσαν σε ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Η επέλαση ενός τέταρτου κύματος μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη εάν δεν δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που απαιτείται και το οποίο πρέπει να ξεπεράσει το 70% (σήμερα είναι κάτω του 40% οι πλήρως εμβολιασμένοι). Η πρώτη προτεραιότητα βέβαια παραμένουν οι εμβολιασμοί όπου έχουν πέσει οι ρυθμοί και αναζητούνται τρόποι για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των διατακτικών πολιτών και εκείνων που λένε «άσε να κάνω διακοπές και βλέπω από Σεπτέμβριο».

Περιοχές SOS

Οι περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο των ελέγχων, σύμφωνα με πληροφορίες είναι το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και νησιά όπως η Μύκονος, οι Σπέτσες και άλλα όπου λειτουργούν μαγαζιά με μεγάλους συνωστισμούς. Τα πρόστιμα θα αλλάζουν ανάλογα με τα τετραγωνικά. Άλλα θα προβλέπονται για ένα μπαράκι 100 τμ με περιορισμένο αριθμό πελατών και άλλα για ένα κλαμπ ή ελληνάδικο – μπουζουκτσίδικο 2-3000 τμ με μεγάλο συνωστισμό, χορό κλπ.
Πρόστιμα θα προβλέπονται και για τους ανεμβολίαστους πελάτες που θα πηγαίνουν σε ένα εστιατόριο η άλλο μαγαζί που έχει τη σήμανση μόνο για εμβολιασμένους. Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης όπου θα γίνονται έφοδοι.

Οι δήμαρχοι

Σημαντική εμπλοκή θα έχει πλέον και το υπουργείο Εσωτερικών. Θα αναλάβει έναν ρόλο συντονιστικό με τους περιφερειάρχες και δημάρχους που επιστρατεύονται στην στρατηγική της πειθούς. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν όσοι τοπικοί άρχοντες δεν εμβολιάστηκαν να ενθαρρυνθούν να το κάνουν για να δώσουν το παράδειγμα στις τοπικές κοινωνίες.

Θα αναλυθούν ανά νομό και δήμο τα αίτια που έχουν ατονήσει οι εμβολιασμοί ή παρέμειναν εξαρχής σε χαμηλά ποσοστά. Οι περιφερειάρχες θα ενθαρρυνθούν να κάνουν και καμπάνιες. Την αρχή έκανε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με ενδιαφέροντα βίντεο. Στην Κρήτη τα ποσοστά εμβολιασμένων παραμένουν από τα χαμηλότερα στη χώρα παρά το γεγονός ότι το νησί στηρίζεται στον τουρισμό. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στην Θράκη.Θα γίνει στόχευση και σε ειδικά κοινά όπως είναι οι Ρομά ή οι Μουσουλμάνοι που παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση των κοινωνικών ομάδων, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ιδιαιτερότητες

Όπως εξήγησαν στο NEWPOST οι δήμαρχοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους. Εάν υπάρχουν πυρήνες αρνητών, ιερείς που χρησιμοποιούν τον άμβωνα για να κάνουν αντιεμβολιστικά κηρύγματα, ποια χωριά έχουν τον μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών. Και βεβαίως μπορούν να βοηθήσουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με την βοήθεια των κινητών μονάδων που θα επισκέπτονται ηλικιωμένους στα σπίτια τους, χωριά για μαζικούς εμβολιασμούς κλπ.

Ο Ιερώνυμος

Σε αρκετές περιοχές υπάρχουν αρνητές του εμβολιασμού από άμβωνος που επηρεάζουν το ποίμνιο. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο κ.Ιερώνυμο ζήτησε την βοήθεια του ώστε να μεταπειστούν έστω κάποιοι από αυτούς και εκείνοι που εμβολιάστηκαν να παροτρύνουν τους πιστούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους. Θεωρείται πιθανό να αποσταλεί σχετική εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου που έχει δώσει φωτεινό παράδειγμα στην εμβολιαστική προσπάθεια.

Οι έλεγχοι θα εστιαστούν και στις εκκλησίες ως προς το πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα. Το Καλοκαίρι έχει πολλές γιορτές και πανηγύρια στην περιφέρεια. Η κυβέρνηση ανησυχεί για εστίες μετάδοσης εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός. Δεν θα γίνονται πανηγύρια σε περιοχές όπου δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός στο 50% (με μια δόση) όπως συζητείται στην κυβέρνηση διότι συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου.

Η υποχρεωτικότητα

Τέλη Αυγούστου, όταν ανοίξει η Βουλή μετά τις διακοπές, αναμένεται να έρθει η ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για το υγειονομικό προσωπικό. Θα δίνεται μια προθεσμία πιθανόν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Όσοι δεν ανταποκριθούν θα υποστούν τις οποίες συνέπειες αποφασιστούν. Δεν συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλους κλάδους όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και άλλοι τουλάχιστον μέχρι στιγμής.