«Λυγίζουν» τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη λόγω του νέου πανδημικού κύματος, γίνεται επιλογή ασθενών

Σφοδρό αποδεικνύεται το νέο κύμα πανδημίας που επελαύνει ανά τον κόσμο αφήνοντας ένα ακόμη αρνητικό αποτύπωμα στη Γηραιά Ήπειρο που αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει την πολιτική ώστε να περιορίσει την ανάφλεξη του κορωνοϊού. Προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι ισχυρές οικονομίες της ΕΕ «βλέπουν» το σύστημα υγείας τους να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, με τον εφιάλτη της επιλογής ασθενών να αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα και τις κλίνες ΜΕΘ να καταλαμβάνονται με δραματικά ταχύ ρυθμό.

Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Βέλγιο είναι μεταξύ των χωρών που βιώνουν ένα είδος «Μπέργκαμο» του πρώτου πανδημικού κύματος.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι υγειονομικές αρχές στη Γερμανία την ώρα που το επιδημιολογικό ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό. Τον υψηλότερο από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πολλές νοσοκομειακές κλινικές προειδοποιούν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η χώρα μπορεί να έχει έξι χιλιάδες ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η κατάσταση στη Θουριγγία είναι δραματική, όπως επισημαίνουν γιατροί στο περιοδικό Focus.

Τονίζουν μάλιστα ότι πολλοί από τους ασθενείς, που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν, υποκύπτουν. Εφόσον δεν υπάρχουν κρεβάτια, πολλοί ασθενείς περιμένουν τη σειρά τους για να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις με πολλά νοσοκομεία να γεμίζουν με ασθενείς Covid.

Το ολλανδικό σύστημα υγείας σπεύδει να προσθέσει κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με Covid-19.

Αν και τα νοσοκομεία παραμένουν υπό ασφυκτική πίεση, σε βάρος των επεμβάσεων ρουτίνας και των υπηρεσιών φροντίδας, ο δείκτης μολύνσεων σε εβδομαδιαία βάση, τον οποίο καταγράφει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας (RIVM), φαίνεται πως παρουσιάζει, εντούτοις, σημάδια σταθεροποίησης, καθώς αυξήθηκε μόλις 1% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, στο 155,152.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους από την αρχή της πανδημίας υφίστανται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αυστρία, με τα νοσοκομεία να προχωρούν ήδη σε «διαλογή» ασθενών οι οποίοι θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ. Στο μεταξύ η κυβέρνηση, ενόψει της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, επιχειρεί να διαμορφώσει πολιτική συναίνεση, με μια «συμμαχία των εποικοδομητικών δυνάμεων».

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν ήταν ποτέ από την αρχή της πανδημίας τόσο γεμάτες όσο σήμερα. Οι κλινικές καλούνται ήδη να λάβουν δύσκολες αποφάσεις – και η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν ενώπιον του Κοινοβουλίου και διευκρίνισε ότι η διαλογή αφορά μόνο ασθενείς σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, αλλά και καρκινοπαθείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να αποφασιστεί, ποιος ασθενής έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, παραδέχθηκε ο υπουργός.

Τα νοσοκομεία σε όλο το Βέλγιο αναγκάζονται να αναβάλουν κάθε μη επείγουσα περίθαλψη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, λόγω της αύξησης των νοσηλειών ασθενών με Covid.

Επί του παρόντος, 3.750 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 780 στην εντατική, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Sciensano) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Μεταξύ 24ης και 30ής Νοεμβρίου σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 320,4 εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα λόγω του κορονοϊού, αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι ασθενείς με Covid στην εντατική θα ξεπεράσουν τους 900.

Μεταξύ 21ης και 27ης Νοεμβρίου, 17.839 νέες μολύνσεις Sars-CoV-2 ανιχνεύονταν κατά μέσο όρο την ημέρα, αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια εβδομάδα κατά μέσο όρο έχασαν τη ζωή τους καθημερινά από τον κορονοϊό 40,7 άνθρωποι (+ 12%), ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 27.015 θανάτους από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης στο Βέλγιο.

Γίνονταν επίσης περίπου 118.000 τεστ κατά μέσο όρο καθημερινά, με ποσοστό θετικότητας 16,1%. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, έφτασε τα 2.052 σε διάστημα 14 ημερών.