Λύκος: Τι προκαλεί την ασθένεια από την οποία πάσχουν η Lady Gaga και η Selena Gomez

Οι ασθενείς με την πάθηση συχνά εμφανίζουν εξάρσεις όπου συμπτώματα όπως πόνος στις αρθρώσεις και στους μύεςυπερβολική κόπωση και εξανθήματα επιδεινώνονται. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες ή και περισσότερο.

Αλλά ερευνητές στην Κίνα πιστεύουν τώρα ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λύκου. Για παράδειγμα, υποστηρίζουν πως η ζωή σε μια πολυσύχναστη και επιβαρυμένη ατμοσφαιρικά πόλη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της αυτοάνοσης πάθησης.

«Η μελέτη μας παρέχει κρίσιμες γνώσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση που συμβάλλει στις αυτοάνοσες ασθένειες. Τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αυστηρότερων κανονισμών για την ποιότητα του αέρα με στόχο τον μετριασμό της έκθεσης σε επιβλαβείς ρύπους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο του λύκου», δήλωσε ο Δρ. Yaohua Tian, ​​ειδικός στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τις χρόνιες ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong και συγγραφέας της μελέτης.

Πώς διενεργήθηκε η μελέτη για τις αιτίες του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου

Στη νέα μελέτη, οι Κινέζοι ερευνητές παρακολούθησαν 460.000 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι 399 άτομα είχαν διαγνωστεί με λύκο σε μια περίοδο 12 ετών. Αξιολόγησαν επίσης τα μέσα επίπεδα τεσσάρων ρύπων κοντά στα σπίτια των ατόμων αυτών.

Αυτά περιελάμβαναν PM2,5 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5mm), διοξείδιο του αζώτου (NO2), μονοξείδιο του αζώτου (NOx) και διοξείδιο του θείου (SO2). Και οι τέσσερις ρύποι έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και άνοια.

Αυτά τα σωματίδια, που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις αυτοκινήτων, τα προϊόντα καθαρισμού και τις σόμπες με ξύλα, μεταξύ πολλών άλλων, είναι τόσο μικρά που ταξιδεύουν βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας στους 1.000 ασθενείς είχε κίνδυνο λύκου μεταξύ εκείνων που εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα NO2 και μόλις 0,075 στους 1.000 σε εκείνους που εκτέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτή η τάση αντικατοπτρίστηκε και στα τρία άλλα σωματίδια.

Γράφοντας στο περιοδικό Arthritis and Rheumatology, οι επιστήμονες είπαν ότι τα αποτελέσματα παρέχουν κρίσιμες γνώσεις για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις αυτοάνοσες ασθένειες.

«Τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αυστηρότερων κανονισμών για την ποιότητα του αέρα με στόχο τον μετριασμό της έκθεσης σε επιβλαβείς ρύπους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λύκου», τόνισαν.

Οι ερευνητές, ωστόσο, αναγνώρισαν ότι η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στη μελέτη που εγγράφηκαν εθελοντικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ήταν πιο υγιείς, πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία ή πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη μελέτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει από τις χώρες να λάβουν πιο σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση της μάστιγας της ρύπανσης, η οποία πιστεύεται ότι σκοτώνει 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Τι είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν

Είναι μια χρόνια αυτοάνοση κατάσταση, όπου το σώμα παράγει αντισώματα εναντίον του οργανισμού και αρχίζει να του επιτίθεται. Μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα καθώς κάποιοι πάσχοντες έχουν μόνο ήπια προβλήματα, ενώ άλλοι έχουν απειλητική για τη ζωή βλάβη οργάνων στην καρδιά και τα νεφρά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κούραση, πόνους στις αρθρώσεις και μυϊκούς πόνους. Ένα κοινό πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία των αρθρώσεων, ιδιαίτερα τα πρωινά.

Τα προβλήματα του δέρματος και των μαλλιών είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του λύκου -συνηθισμένο είναι ένα εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας πάνω από τα μάγουλα και τη μύτη, όπως και η τριχόπτωση και η ευαισθησία στον ήλιο. Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη και πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, καθώς και φλεγμονή των νεφρών.

Σημειώνεται ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει τρόπος ίασης για τον λύκο, αλλά υπάρχει θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Ο λύκος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος, όταν προκαλεί προβλήματα στο δέρμα ή στις αρθρώσεις, έως σοβαρός, όπου μπορεί να προκαλέσει απειλή για τα όργανα.

Οι εξάρσεις, οι περίοδοι όπου τα συμπτώματα χειροτερεύουν είναι μια άλλη πτυχή της κατάστασης που οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές ούτε τι τους πυροδοτεί ούτε και τι τις κάνει να υποχωρήσουν. Το θέμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ωστόσο, είναι ότι ορισμένοι ασθενείς δεν παρουσιάζουν καθόλου εξάρσεις.

Πηγή: oloygeia.gr