Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου και… βλέπουμε η παράταση στα μέτρα, έρχονται τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, «τα μέτρα θα παραταθούν ακόμη μία εβδομάδα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζει να είναι μεγάλη, διατηρώντας την πίεση στο σύστημα Υγείας».

Έτσι, τα μέτρα θα παραταθούν για τουλάχιστον μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου, (ίσχυαν μέχρι τις 16/1), με τα μέτρα να αξιολογούνται και πάλι με την νέα παράταση να είναι στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών, καθώς η «κορύφωση» της μετάλλαξης Όμικρον αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τις αντίστοιχες αποφάσεις.

Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η ομαλή λειτουργία των σχολείων, τα οποία άνοιξαν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με περισσότερα από 25.000 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στους δύο πρώτους ελέγχους, εν αναμονή του τρίτου.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν σενάρια για παράταση των μέτρων αλλά με άρση απαγόρευσης για τη μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, τα οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκαν, με τη μουσική να παραμένει στο «mute», καθώς υπήρξαν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς αυτό από τους ειδικούς.

Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων, από το 10% και το όριο χίλια άτομα στο 20% ή το 30%, δεν άλλαξε, με το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός την Κυριακή 16 Ιανουαρίου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας να γίνεται μεταξύ… συγγενών και φίλων.

Τα μέτρα που ισχύουν έως 23/1:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων διασκέδασης και στην εστίαση τελειώνει στις 00:00, χωρίς μουσική, ενώ απαγορεύεται η διασκέδαση για ορθίους. Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.
  • Στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων δυνατότητα επισκεπτηρίου υπάρχει μόνο PCR test 48 ωρών.
  • Στα νοσηλευτικά ιδρύματα ισχύουν αυστηροί όροι για το επισκεπτήριο, ενώ απαγορεύεται και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • Τηλεργασία στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες έως και το 50%, αλλά και κυλιόμενο ωράριο, όπου γίνεται.

Σε ισχύ τα πρόστιμα από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα ισχύει το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους ανεμβολίαστους πολίτες είναι άνω των 60 ετών και δεν θα έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η τσέπη τους θα είναι πιο άδεια κατά 100 ευρώ το μήνα για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Αναφορικά με τις εξαιρέσεις, πρόστιμο 100 ευρώ δε θα πληρώνουν όσοι, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Αυτοί θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα εξαίρεσης μέχρι αύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο emvolio.gov.gr, με τις αιτήσεις να εξετάζονται μέχρι την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Η απόφαση κοινοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό, ενώ από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Τέλος, στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να μην καταλογιστεί το πρόστιμο.