Στην εκτίμηση ότι το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού θα επέλθει τον Μάρτιο έκανε ο «γκουρού» των προβλέψεων της Covid, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Κρίστοφερ Μιούρεϊ.
Όπως τόνισε ο ίδιος, δεδομένης της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, αναμένεται να προσβληθεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός παρά τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη νόσηση, ενώ σχετικά με την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η κορύφωση του κύματος αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στον Ιανουάριο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μιούρεϊ, ανέφερε ότι σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι είναι τόσο μεταδοτική, που θα μεταφερθεί στον πληθυσμό στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα όπου θα εμφανιστεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη, μέχρι την κορύφωση σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Οπότε η κορύφωση του κύματος της Όμικρον, θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο όσον αφορά την Ελλάδα.
Σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο περιμένει ο ίδιος να νοσήσει από τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μιούρεϊ τόνισε ότι «αναμένουμε να προσβληθεί από την Όμικρον, πιθανότατα το ήμισυ του πληθυσμού ή περισσότερο και αυτό, παρά τα ποσοστά εμβολιασμού και τις προηγούμενες μολύνσεις με άλλες παραλλαγές του ιού».
Στη συνέχεια, για το αν υπάρχει νόημα στην προσπάθεια ελέγχου της Όμικρον, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον σημείωσε ότι είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από την προηγούμενη μετάλλαξη, ίσως 90 ή 95% λιγότερο σοβαρή και γι’ αυτό έρχονται τόσο μεγάλοι αριθμοί νοσούντων, αλλά πολύ λιγότερο σοβαρά.
Όσο για το αν βλέπει κάποιες ιδιαίτερες συνέπειες από την Όμικρον ή κάτι που δεν περίμενε ο ίδιος, ο «γκουρού» των προβλέψεων απάντησε πως «αποδείχθηκε ότι είναι πολύ λιγότερο σοβαρή, σήμερα δεν βλέπουμε πραγματικά τίποτα ιδιαίτερα ασυνήθιστο, εκτός από το ότι το 80 έως 90% των ανθρώπων που μολύνονται, δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Έτσι αυτό κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τον αντίκτυπο στον πληθυσμό».
Στην ερώτηση για το αν ο ίδιος θα άνοιγε ή θα κρατούσε κλειστά τα σχολεία, ο κ. Μιούρεϊ απάντησε: «Στον βαθμό που έχετε δασκάλους που δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, λόγω θετικού τεστ, νομίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν».
Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το αν πρέπει να μην κοιτάμε τόσο πολύ τους αριθμούς, αλλά να κοιτάμε περισσότερο τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ, ο κ. Μιούρεϊ απάντησε:
«Νομίζω ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατείται από τους αριθμούς κρουσμάτων, επειδή είναι πολύ μεγάλοι. Πρέπει να κοιτάξουν τις νοσηλείες ή ακόμα περισσότερο, αυτό που κάνει ήδη η κυβέρνηση, δηλαδή να κοιτάζουν αυτούς, που είτε βρίσκονται στη ΜΕΘ, είτε σε ελεγχόμενο μηχανικό αερισμό ή σε διασωλήνωση. Αυτό το νούμερο πρέπει να παρακολουθούμε, αυτό μας πληροφορεί για τους βαριά πάσχοντες από covid, αυτό μας δείχνει τις πραγματικές συνέπειες.
Οι αριθμοί των περιστατικών θα είναι τρομακτικοί, επειδή θα σημειώνουν ρεκόρ, μέρα με τη μέρα, μέχρι να φτάσουμε σε μια κορύφωση, που ίσως έρθει πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε, πριν από δύο εβδομάδες. Το πιο πιθανό είναι να δούμε μια κορύφωση στην Ελλάδα στα μέσα του μήνα. Εστιάστε την προσοχή σε εκείνες τις σοβαρές περιπτώσεις που καταλήγουν να απαιτούν πολύ πιο επιθετική παρέμβαση στο νοσοκομείο».
Τέλος, για το πότε πιστεύει ο ίδιος ότι θα τελειώσει η πανδημία, άφησε πολλά περιθώρια για την άμεση σχετικά λήξη της.
Νομίζω ότι η πανδημία, σε αντίθεση με την covid, θα τελειώσει μόλις τελειώσει το κύμα της Όμικρον. Έτσι, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο, οι αριθμοί θα έχουν μειωθεί στα περισσότερα μέρη, επειδή η Όμικρον θα κινηθεί τόσο γρήγορα. Η πανδημία θα έχει τελειώσει, αν και η covid σίγουρα δεν θα έχει τελειώσει. Και θα πρέπει απλά να αλλάξουμε και να πούμε: «Κοιτάξτε, αυτό είναι σαν τη γρίπη. Θα υπάρχει συνέχεια. Πρέπει οι άνθρωποι να παραμένουν εμβολιασμένοι, να κάνουν την αναμνηστική δόση».