Μίνι εγκεφαλικό: Το Νο1 σύμπτωμα που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με νευρολόγο του Κλίβελαντ

«Τα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια, γνωστά και ως παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, είναι σύντομα επεισόδια, τα οποία είναι αποτέλεσμα της έλλειψης παροχής αίματος σε ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου», λέει ο Δρ. Ahmed Itrat, του Νευρολογικού Ινστιτούτου της Κλικής του Κλίβελαντ.

Ο Δρ. Itrat λέει ότι τα άτομα που υφίστανται μίνι εγκεφαλικό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό εντός του επόμενου έτους. Τα δεδομένα του CDC αναφέρουν ότι περίπου το 10 έως 15% των ανθρώπων θα έχουν ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο εντός τριών μηνών από ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Κατά τη θεραπεία των εγκεφαλικών, ο χρόνος είναι ουσιαστικός και σωτήριος.

«Η γρήγορη δράση όταν κάποιος αντιμετωπίζει συμπτώματα εγκεφαλικού, καλώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και φτάνοντας έγκαιρα στο νοσοκομείο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση της επιβίωσης και στη μειωμένη αναπηρία», λέει ο Δρ. Itrat.

Τα συμπτώματα ενός μίνι και μείζονος εγκεφαλικού επεισοδίου δεν διαφέρουν πολύ, αλλά ο Δρ. Itrat λέει ότι αυτά του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου θα υποχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η κλήση για βοήθεια είναι κρίσιμη. Ωστόσο, ο Δρ. Itrat λέει ότι είναι εύκολο να αγνοήσουμε κάποια από τα σημάδια ενός μίνι εγκεφαλικού, ειδικά ενός συγκεκριμένου.

Το Νο1 σημάδι ενός μίνι εγκεφαλικού που οι περισσότεροι αγνοούν

Το κορυφαίο σημάδι ότι παθαίνεις ένα μίνι εγκεφαλικό είναι συνήθως η ξαφνική ζάλη ή δυσκολία στο περπάτημα. «Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι χαρακτηριστικό ενός εξελισσόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου», λέει ο Δρ. Itrat και προσθέτει ότι αυτά τα σημάδια συνήθως περιλαμβάνουν μια υποκειμενική αίσθηση ότι εσείς ή ο χώρος γύρω σας στριφογυρίζει. «Αυτό μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και δυσκολία στο περπάτημα».

Ακούγεται άσχημο, οπότε γιατί το αγνοούν οι άνθρωποι; «Η ζάλη είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλές αιτίες εκτός από το εγκεφαλικό. Οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν τη ζάλη σε έναν ίλιγγο που σχετίζεται με δυσλειτουργία του εσωτερικού αυτιού και δεν ενεργούν αμέσως. Η ξαφνική ζάλη, ειδικά σε κάποιον με παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να αξιολογείται αμέσως», σημειώνει ο Δρ. Itrat.

Υπάρχει λόγος που νιώθετε ζάλη όταν παθαίνετε ένα μικρό ή σοβαρό εγκεφαλικό και έχει να κάνει με το τι συμβαίνει στο σώμα σας. «Η οξεία ζάλη ή ανισορροπία, που ονομάζεται αταξία, σε ένα σοβαρό ή μίνι εγκεφαλικό εμφανίζεται λόγω απώλειας της ροής του αίματος στη βάση του εγκεφάλου, η οποία περιέχει δομές ζωτικής σημασίας για την ισορροπία και τον συντονισμό του σώματος», εξηγεί ο Δρ. Itrat.

Αυτός ο συντονισμός περιλαμβάνει συνδέσεις από το εσωτερικό αυτί και ένα μέρος του εγκεφάλου γνωστό ως παρεγκεφαλίδα που ελέγχει την ισορροπία που απαιτείται για το περπάτημα και την ορθοστασία.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό σε μέρη του κοντινού εγκεφάλου που είναι κρίσιμα για ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως η αναπνοή και η διατήρηση της συνείδησης», λέει ο Δρ. Itrat.

Για να είμαστε σαφείς, η ζάλη δεν είναι ένα σίγουρο σημάδι ενός μίνι εγκεφαλικού. Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Stroke, η ζάλη είναι η αιτία για 4,4 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα ετησίως και το εγκεφαλικό αφορά στο 3% έως 5% αυτών των περιπτώσεων. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό για να προσδιορίσετε την αιτία αυτής της ξαφνικής αίσθησης περιστροφής.

Άλλα σημάδια ενός μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου που πρέπει να αναζητήσετε

Ο Δρ. Itrat λέει ότι η ξαφνική ζάλη είναι ένα σημάδι ενός μίνι εγκεφαλικού, αλλά δεν είναι το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Ξαφνική εμφάνιση μονόπλευρης αδυναμίας
  • Δυσκολία ομιλίας
  • Διπλή όραση ή απώλεια όρασης στο ένα μάτι

Και πάλι, αυτά τα συμπτώματα είναι προειδοποιητικά ενός μεγάλου εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων διαταραχών ή προβλημάτων, όπως ημικρανίες. Ωστόσο, ο Δρ. Itrat λέει ότι υπάρχει ένα βασικό χαρακτηριστικό που οι γιατροί θα εξετάσουν εάν υποψιαστούν ότι πρόκειται για εγκεφαλικό.

«Τα συμπτώματα του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου ή του εγκεφαλικού συνήθως επηρεάζουν τη μία πλευρά του σώματος, γεγονός που το διακρίνει από άλλες διαταραχές όπως ημικρανία ή νευροπάθεια, όπου τα άτομα μπορεί να έχουν πιο γενικευμένα συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα και στις δύο πλευρές του σώματος», καταλήγει ο Δρ. Itrat.