Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Κόρινθο και πέρασε πια στην Αττική – Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Υποχώρηση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων από τις δύσβατες περιοχές, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Εκτός ελέγχου μαίνεται το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχινό Κορινθίας. Αυτή τη στιγμή ο φλόγες βρίσκονται ανάμεσα σε Αλεποχώρι και Μέγαρα. Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα. Οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα, ενώ δόθηκε εντολή να παρέμβει ο στρατός, προκειμένου να απεγκλωβιστούν άτομα με αναπηρίες.

Από το σημείο δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος να εγκλωβιστούν.

Σε συνέχεια προηγούμενων μηνυμάτων σχετικά με την φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα. Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Δύσκολη νύχτα

«Θα είναι δύσκολη νύχτα», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με την πυρκαγιά που κατακαίει στην Κορινθία και ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης. Η πυρκαγιά σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα καίει ανάμεσα στο Αλεποχώρι και τα Μέγαρα. 

«Τέθηκαν σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις 12:10 τα μεσάνυχτα. Υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις εκατοντάδων πολιτών», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων του στρατού».

Στην πυρκαγιά βρίσκεται το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ενώ όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα κάνουν ρίψεις νερού. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υλικών. Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της ΓΔΑΕ. Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus. Στη σημείο βρίσκεται ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, είπε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς.

Έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα. «Θα είναι μια δύσκολη βραδιά, δίνουμε μάχη με δύσκολες συνθήκες». «Όλος ο μηχανισμός είναι εκεί, δίνουμε τον αγώνα μας», είπε επίσης ο υφυπουργός.

Με αντίπαλο και τον καιρό

Οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας, αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες απόψε, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι μέσες εντάσεις τους αναμένεται να φτάσουν τοπικά τα 7-8 μποφόρ, ενώ εξασθένηση των ανέμων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους – Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού

Σύμφωνα με το korinthos.tv, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη περίπου 20.000 στρέμματα δάσους .Στο μεταξύ, πάντως, η Πυροσβεστική ερευνά τι προκάλεσε τη φωτιά. Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις των πυροσβεστών κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής κάνει έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα. Αυτό που θα ερευνηθεί, πιο συγκεκριμένα, είναι το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα – κάτι που απαγορεύεται από την 1η Μαΐου – να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

«Βεβαίως προβληματίζει η ώρα γι αυτό και ο αρχηγός με εντολή του άμεσα έδωσε οδηγίες, ώστε να μεταβεί κλιμάκιο της διεύθυνσης εγκλημάτων εμπρησμού για την διερεύνηση εκδήλωσης της πυρκαγιάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.