Μακρόν: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς και όσους έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες

Σε ανακοινώσεις για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό προέβη και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν.

Ο Μακρόν ανέπτυξε τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το σταδιακό άνοιγμα του Μαΐου και του Ιουνίου με την ανάπτυξη ενός «άνευ προηγουμένου» προγράμματος εμβολιασμού που είχε «αναμφισβήτητα αποτελέσματα».

«Τις τελευταίες εβδομάδες, καταφέραμε να μειώσουμε κάτω από 2.000 μολύνσεις την ημέρα, έναντι περισσότερων από 35.000 στο αποκορύφωμα της κρίσης. Οι νοσηλείες, όπως οι θάνατοι, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο».

Η κατάσταση όμως αλλάζει με την αναζωπύρωση της επιδημίας. Η εμφάνιση της λεγόμενης παραλλαγής Δέλτα αντικατοπτρίζεται πράγματι στην αύξηση των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Επειδή αυτή η παραλλαγή είναι τρεις φορές πιο μεταδοτική από το πρώτο στέλεχος, διασπείρεται σε όλες τις περιοχές που δεν καλύπτονται από τον εμβολιασμό.

Ο Μακρόν μίλησε για ένα «καλοκαίρι κινητοποίησης για εμβολιασμό» καθώς εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται απότομα και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες από τον Αύγουστο. «Είναι λοιπόν ένας νέος αγώνας ταχύτητας που βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι πλέον θα απαιτείται εμβολιασμός για το προσωπικό σε εγκαταστάσεις υγείας που έρχεται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες. «Όταν η επιστήμη μας προσφέρει τα μέσα για να προστατευθούμε, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με εμπιστοσύνη στη λογική» τόνισε.

Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος το μέτρο αφορά νοσηλευτικό και μη προσωπικό σε νοσοκομεία, κλινικές, γηροκομεία, ιδρύματα για άτομα με αναπηρία, για όλους τους επαγγελματίες ή εθελοντές που εργάζονται σε επαφή με ηλικιωμένους, ακόμα και μέσα στο σπίτι, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός. Όλες αυτές οι ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά θα διενεργούνται έλεγχοι και θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους Γάλλους, αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης. Επανέλαβε δε την έκκλησή του σε όλους να εμβολιαστούν «αν είναι δυνατόν σήμερα».

Επίσης εξήγγειλε επέκταση του υγεινομικού πιστοποιητικού από τις 21 Ιουλίου στους χώρους αναψυχής και πολιτισμούόπου συγκεντρώνονται περισσότερα από 50 άτομα. 

Συγκεκριμένα, για όλους τους Γάλλους άνω των 12 ετών, θα είναι απαραίτητο να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση σε μια παράσταση, σε ένα λούνα παρκ, σε μια συναυλία ή σε ένα φεστιβάλ.

Το μέτρο θα επεκταθεί από τον Αύγουστο σε καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καθώς και σε τρένα και πούλμαν που πραγματοποιούν μεγάλα ταξίδια. 

«Με βάση την εκτίμηση της κατάστασης, αναρωτιόμαστε το ζήτημα της επέκτασης του πιστοποιητικού υγείας και σε άλλες δραστηριότητες» δήλωσε.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι αμέσως υποχρεωτικός για όλους. Αλλά θα επεκτείνουμε το πιστοποιητικό υγείας όσο το δυνατόν περισσότερο για να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι» δήλωσε.

Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αυτά τα νέα μέτρα θα πάει στο Κοινοβούλιο στις 21 Ιουλίου.